COCO ART VILLAS

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

ARCHWERK+FORMA, FATAL ATELIER FLERA

OBJEKAT:

KUĆE ZA ODMOR – PAVILJONI
COCO ART VILLAS

LOKACIJA:

BAHIA BALLENA, PLAYA HERMOSA, KOSTARIKA

POVRŠINA:

244 m2

FOTOGRAFIJE:

BOYSPLAYNICE
koko6

Iznad plaže Hermosa, u blizini kostarikanskog grada Uvita, na strmoj padini tropske džungle površine 2,5 hektara nalazi se skriveno odmaralište Coco Art Villas. Kao deo kompleksa izdvajaju se Coco kućice, koje nude jedinstveni primer zaigrane, glamping, održive i moderne tropske arhitekture. Set od pet malih objekata specifičnog oblika i originalnog dizajna levitira nekoliko metara iznad kosog terena i sjedinjuje se sa bujnom tropskom vegetacijom. 

koko12
koko4

Simbioza objekata sa džunglama Kostarike

Investitor se arhitektima obratio sa zahtevom da stvore mesto gde će se posetioci stopiti sa okolnom prirodom, razbistriti misli i istovremeno doživeti luksuz i avanturu. Osnovni cilj je bio da se primenom jednostavnih rešenja i upotrebom lokalnih materijala izgradi luksuzno, a istovremeno i avanturističko malo naselje, sa inovativnim dizajnom objekata koji se mogu definisati kao kućice na drvetu. Autori su dizajnirali ‘gnezdo’ od nekoliko skloništa smeštenih na padini sa pogledom na dolinu i nazvali ih Coco. Njihova konstrukcija predstavlja impresivan eksperiment, sama stvara formu i atmosferu, bez potrebe za dodatnim ukrasima. Glavni građevinski materijal Coco kućica je lokalno tropsko drvo dopunjeno šatorskim platnom i metalnim elementima. Princip gradnje omogućio je fleksibilnost u veličini, obliku i sastavu objekata na komplikovanom terenu. 

Konstrukcijski koncept Coco inspirisan je oblikom čaure, njenim jezgrom i ljuskom. Postavka je u skladnom odnosu sa prirodom, pruža sklonište od posledica njenih ćudi i stapa se sa okolinom. Kućice su u potpunosti izložene okruženju i elementima. Kiša bujično pada šest meseci u godini, a udar oluje može predstavljati dramatično iskustvo koje se pamti. Prozirne bele roletne postavljene su tako da zaštite unutrašnjost objekata od kiše i vetra, a istovremeno omogućavaju dobru osunčanost. Igra svetlosti i senke oslikava se kroz veliku mrežu protiv komaraca koja nudi zaštitu od stvorenja iz džungle. Linije između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora objekata potpuno su sjedinjene sa linijama krošnji drveća.

Pojedinačni objekti međusobno su povezani mostićima i stepenicama od drveta i ekspandiranog metala postavljenim na čelične stubove. Platforme oko vila služe kao vidikovci, a u okviru pojedinih platformi nalaze se i trampoline za skakanje. Pasarele imaju jednostavan oblik i dizajnirane su čistim linijama. Glavne terase su izvedene u dva nivoa i prate formu samih kuća Coco. Oblici su im mekani i organski. Te terase su postavljene vrlo blizu džungle i sa njih se pruža pogled na Tihi okean. 

Konstrukcijski koncept kompleksa Coco Villa inspirisan je oblikom čaure, njenim jezgrom i ljuskom. Postavka je u skladnom odnosu sa prirodom, pruža sklonište od posledica njenih ćudi i stapa se sa okolinom. Linije između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora objekata potpuno su sjedinjene sa linijama krošnji drveća.

Minimalistički i razigrani enterijeri

Svaka Coco kuća ima jednu spavaću sobu sa kupatilom, dnevni boravak, kuhinju, terasu, bazen i tobogan. Lakoća i gracioznost objekata postignute su brižljivim dizajniranjem rasporeda prostorija unutar objekata. Pregradni zidovi visoki 2,1 m imaju ulogu odvajanja različitih zona – spavaće sobe, kupatila, ormara. Fokusna tačka svake spavaće sobe je krevet koji se nalazi na uzvišenom delu objekta. Raspored u svakom Coco objektu je takav da obezbedi neometan pogled na raskošni život džungle. Mreža protiv komaraca je nekakva vrsta ‘predmeta u predmetu’ koji poštuje oblik zgrade i dominantan je element svake spavaće sobe. Stražnji deo kreveta ojačan je žičanom mrežom. U svakoj spavaćoj sobi dominira drugačija boja, što se dalje odražava na koloritnu šemu cele kućice. Preovlađuje crvena boja, koja je inspirisana bojom tropskog voća ‘mamon chinos’. U najvećem objektu Coco Ville nalaze se zajednička kuhinja sa trpezarijom, frižideri, zamrzivači, ormarići sa kuhinjskim priborom i police za odlaganje hrane. Služi za pripremu obroka i obedovanje, individualno ili grupno. Ostatak enterijera kuhinje opremljen je pletenim nameštajem, ostalim mobilijarom i dekorom lokalne proizvodnje.//

ek AMELA GREKSA

Autor teksta: Phd Amela Greksa Msc pejzaž.arh.
Urednik rubrike za pejsažnu arhitekturu, vrtove i urbani dizajn u Magazinu za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i na portalu www.ekokucamagazin.com
Pogledajte još: