Search
Close this search box.
congress

CA MARCELO

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

GUILLEM CARRERA

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA

LOKACIJA:

VILA-SECA, TARRAGONA, ESPAÑA

POVRŠINA:

363 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

FILIPPO POLI
CA MARCELO 1

Porodična kuća koja datira iz XVII-XVIII veka je pretrpela nekoliko intervencija. Objekat je dugi niz godina korišćen u funkciji kovačke radionice, što objektu daje poseban karakter. Vreme i neodržavanje su doprineli lošem stepenu očuvanosti i propadanju, koje bi se rapidno nastavilo da nije inicirana rekonstrukcija.

Sanacija je predviđena u nekoliko faza, počevši od krova, preko fasade i terase, završavajući se reparacijom enterijera i bazirana je na načelu renovacije koja zagovara uvažavanje antike i karaktera kuće. Prvobitni koncept je odlikovao haotični enterijer, vrlo odeljen i bez ikakvog reda sa vertikalnom komunikacijom. Samim tim, intervencija je dala prioritet redu, kako u enterijeru, tako i na fasadi.

Predvidela je grupisanje stepenica u komunikacioni prostor pozicioniran u jednom delu zgrade, što je doprinelo efektu celovitijeg ostatka prostora, kao i osunčanijem holu na svim nivoima. Na fasadama su otvori osmišljeni tako da akcentuju estetske vrednosti balkona, ograde od kovanog gvožđa i komade gvožđa korišćene za zamenu potkovica. Kamen u uglu zgrade, koji je imao funkciju distancera između kočija koje su se mimoilazile i okretale, zadržan je kao svojevrsni istorijski reper ovog doma.

Presek

Tlocrt je saniran odražavajući one elemente koji podsećaju na činjenicu da je to bila kovačka radionica. Iz tog razloga su hodnik i parking odvojeni starinskim vratima od kovanog gvožđa, a doprinos autentičnom ambijentu koji je pretrpeo test vremena predstavljaju stari zidovi na ovom spratu koji su ostavljeni bez obloga.

Ca Marcelo 4

Prvi i drugi sprat, te potkrovlje su objedinjeni kako bi se stvorio osvetljeni i udobni dom, sa preuredjenim prostorijama čiji su gabariti uslovljeni rehabilitovanim i ojačanim pozicijama otvora postojeće fasade. Prvi sprat uključuje glavne prostorije za članove porodice, drugi je uređen velikim dnevnim boravkom, a poslednji sprat je namenjen za radni prostor, vešeraj, par soba i terasu. Ovakav pristup je rezultirao udobnom i savremenom kućom, prostorno skladno organizovanom, bez odstupanja od svog istorijskog karaktera.// ek Mirjana Trošić

Starinska vrata od kovanog gvožđa doprinose autentičnom ambijentu

Ca-Marcelo-5

Osunčani hol je obezbeđen na svim nivoima

Ovakav pristup je rezultirao udobnom i savremenom kućom, prostorno skladno organizovanom, bez odstupanja od svog istorijskog karaktera

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda