nasa reklama

NIŠTA NIJE NEIZVODLJIVO

Piše:
KATE GOULD, SPECIJALNI DOPISNIK EKO KUĆE IZ LONDONA

HOĆEMO VRT, SMISLITE NEŠTO! INVESTITORI SU SVOJA OČEKIVANJA IZRAZILI KRATKO I JASNO, A DIZAJNERKA VRTOVA KEJT GULD OBAVILA SVOJ DEO POSLA BRZO I NADAHNUTO. IZVOĐAČI RADOVA SU, UPRKOS OKOLNOSTIMA KOJE IM NISU IŠLE NA RUKU, OBERUČKE PRIHVATILI IZAZOV I INVENTIVNI DIZAJN MATERIJALIZOVALI U LJUPKI PARKIĆ IZA KUĆE. ENGLESKI VRT BEZ TRAVNJAKA? MOŽE I TAKO!

Vlasnici ovog ljupkog poseda preselili su se iz velikog porodičnog doma u mnogo manji stan u prizemlju, odakle su mogli da vide vrt, bilo da se nalaze u dnevnom boravku ili u delu za spavanje. Nažalost, taj prostor nije bio ni nalik onom koji su koristili u prethodnom stanu. Osim što je bio mnogo manji, bio je u jadnom stanju, jer su ga građevinari ostavili razrovanog, sa polomljenim pločama staze i izgaženim biljkama. U pomoć su pozvali Kejt Guld, sa idejom da joj povere projektovanje bašte savremenog dizajna u kojoj bi žbunje umetnički potkresivali dajući mu različite oblike, tako da se prostor doima kao zelena oaza uprkos činjenici da na celoj parcelici nije bilo mesta ni za najmanji travnjak. Vrt je mali i pravougaonog je oblika. Okolni prostor je na padini, pa je ta mala površina opasana zidom visine 3m. Potpuno je izložena pogledima sa balkona na višim spratovima i više se čini kao nekakva podrumska rupa. Vlasnicima nije naročito smetala izloženost pogledima odozgo, ali goli zidovi od cigle jesu. Njihov prethodni vrt je bio velik i lepo održavan, a ovaj im se sa jedne strane činio kao izazov, ali i kao ruglo ograničeno crvenom ciglom koja dominira svuda, gde god da im pogled padne. Trebalo je taj zid pokriti i sakriti ciglu. Prvo se razmišljalo o zelenom zidu, ali se ispostavilo da za tako nešto nisu bili finansijski spremni. Ideja je i dalje prisutna, ali će izvedba morati malo da pričeka.
Rešeno je da se prostor osmisli kao mesto gde bi se vlasnici odmarali u slobodno vreme i u njemu boravili prilikom poseta unučića. Takođe mu je trebalo odrediti kompoziciju koja bi bila privlačna u svim godišnjim dobima. Dimenzije vrta nisu u srazmeri, širina parcele znatno premašuje njenu dubinu, pa je i tu trebalo vešto intervenisati. U tu svrhu postavljena su ’ogledala’ od poliranog nerđajućeg čelika koja odbijaju svetlost i čine dubinu prividno većom. Jedan od uslova koje su vlasnici postavili bio je da vrt bude jednostavan za održavanje i da cveće bude ili belo ili plavo, ako ga uopšte i bude.
Da se Kejtin dizajn sprovede u delo, angažovan je Krasmir Milčov iz firme Team Landscapers. On priča: ’Postojala su mnoga ograničenja koja su otežavala realizaciju projekta. Prostor koji je trebalo urediti smešten je na mestu koje je teško dostupno sa ulice, pa je dostavu i isporuku materijala bilo nemoguće bezbedno izvesti na uobičajeni način. Dovijali smo se tako što smo i utovar i istovar obavljali preko garažnog prostora, kroz bočna vrata u stan, a onda kroz ceo stan do bašte, i obrnuto. Nismo mogli da upotrebimo nikakva kolica da ne bismo oštetili i uprljali unutrašnjost stana. Sve smo radili veoma pažljivo, noseći vreće na rukama i na leđima.’

Zatečene površine popločane cepanim kamenom peščarom bile su veoma nekvalitetno urađene, postavljene na izolacioni sloj koji je plivao u vodi. Prvo je trebalo rešiti drenažu. ’U gradnji stanova učestvovale su tri ekipe izvođača, i svi su po nešto ’zabrljali’. Morali smo prvo da ispravimo sve njihove propuste, a tek onda smo pristupili uređenju baštenskog prostora’, priseća se Krasmir. ’Iznošenje ploča je predstavljalo izuzetno mukotrpan posao. Svaku ploču smo podizali na ruke i sa njom prolazili kroz ceo stan sve do ulice, gde nas je čekalo teretno vozilo koje je moglo da ostane parkirano najduže 15 minuta, u skladu sa strogim pravilima gradskih vlasti. Precizno smo planirali i sinhronizovano obavljali posao raščišćavanja.’
Nove ploče su morale da se uklope u novi drveni pod boje svetlog srebra. Odabran je sivi peščar sečen u kvadrate dimenzija 600mm, a tu su bili još i manji komadi skupljeg kamena na čiju se isporuku čekalo četiri meseca. Oni su naknadno postavljeni na rubove popločanog prostora i vrta. Sav upotrebljeni materijal je u gami sivo-srebrnkaste boje: kamen, betonske saksije, paneli od uglačanog čelika, vodeni element i sitniji detalji od nerđajućeg čelika postavljeni iza njega.//Više u EKO KUĆI No22