TRUDO VERTICAL FOREST - JOŠ MALO I KRAJ VERTIKALNOG POŠUMLJAVANJA

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Radmila Radosavljević, dipl.inž.zašt.živ.sred.

LOKACIJA:

Trudo vertical forest

U Holandiji, u gradu Enddhovenu trenutno se privodi kraju projekat vertikalnog pošumljavanja. Najnoviji primer velikog projekta urbane šume prvi put je primenio model vertikalne šume za stanovanje.

Ova prelepa  i veoma značajna ideja je delo italijanskog arhitekte Stefana Boera koja je nastala 2017. godine. Ujedno, Stefano Boera je želeo da uspostavi borbu protiv klimatskih promena i rešavanja problema stanovanja tumačeći ideju urbanog pošumljavanja kroz ideju poboljšanja stanovanja najsiromašnijeg stanovništva.

Objekat je namenjen zbrinjavanju mladih bračnih parova ili samcima, koji su pri tom socijalno ugrožene porodice sa malih prihodima, čija će cena za izdavanje stanova biti jako povoljna. Na 75 metara i 19 spratova nalaziće se 125 stambenih jedinica veličine manje od 50 kvadrata sa terasom od 4 kvadrata na kojima će na svakoj terasi biti zasađeno po jedno stablo i nekoliko različitih vrtsa žbunja,  što će doprineti kvalitetnijem i zdravijem životu. // Vest pripremila  Radmila Radosavljević, dipl.inž.zašt.živ.sred.

Trudo vertical forest
Trudo vertical forest
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: