SAT ZA NAŠU PLANETU

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode pod nazivom Sat za našu planetu održana je 24. marta simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena, od 20.30 do 21.30, i još jednom ukazala na neophodnost očuvanja planete Zemlje u sklopu inicijative za borbu protiv klimatskih promena. Ovogodišnja akcija se odvijala pod sloganom ‘Poveži se sa planetom’ sa ciljem da skrene pažnju na smanjenje biodiverziteta, odnosno raznolikosti živog sveta na Zemlji.
Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije podžalo je jubilarnu 10. akciju Sat za našu planetu i ukazalo da raznolikost živog sveta na planeti ima direktan uticaj na život svih ljudi, jer predstavlja temelj zdravlja planete.
Globalna akcija Sat za našu planetu održava se svake godine poslednje subote u martu, kada se gasi javna rasveta na najznačajnijim državnim i kulturnima institucijama, verskim objekima, mostovima, a građani se pridružuju smanjenjem rasvete u svojim stanovima.
Sat za našu planetu (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju u organizaciji WWF (Svetski fond za prirodu), kada je, pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije ugljen dioksida, dva miliona ljudi i više od 2.000 kompanija isključilo svetlo na sat vremena.