Prestonica mode postala prestonica smoga: Milano jedan od najzagađenijih gradova na svetu

Uvedena je zabrana korišćenja privatnih vozila sa Euro 4 dizel motorima, a zabranjena je i upotreba svih komercijalnih vozila sa Euro 3 dizel motorima u periodu od 8.30 do 18.30 časova

Mnogi gradovi širom sveta već danima muče muku sa zagađenjem, a u samom vrhu liste najzagađenijih gradova našla se i prestonica mode, Milano.

Od 5. januara nivo štetnih čestica u vazduhu je dobrano iznad dozvoljenih granica, a uprkos merama koje su gradske vlasti uvele da bi smanjile zagađenje, Milano se i dalje penje na listi gradova u kojima od smoga ne može da se diše. Danas je Milano u top 5 najzagađenijih gradova na svetu i nalazi se tik ispod srpske prestonice.

Stanovnici su dodatno zabrinuti, s obzirom na to da meteorolozi za naredne dane ne najavljuju ni vetar, a ni jače padavine koji bi mogli malo da olakšaju situaciju.

Muke sa zagađenjem počele su još krajem prošle godine, tačnije 27. decembra, a Milano je jedan od retkih gradova koji nije čekao zakonski rok od 10 dana da uvede vanredne mere. Kako je količina štetnih čestica u vazduhu alarmanta, uveli su zabranu korišćenja privatnih vozila sa Euro 4 dizel motorima, a zabranjena je i upotreba svih komercijalnih vozila sa Euro 3 dizel motorima u periodu od 8.30 do 18.30 časova.

Takođe, građanima je zabranjeno da lože, a ugostiteljskim objektima da raspaljuju roštilj, pale kamin ili da koriste grejalice u baštama svojih objekata kako bi privukli turiste.

Najgora situacija je u centru grada, a vlasti kažu da se u narednim godinama moraju preduzeti još konkretnije mere, jer u kritičnom trenutku, ove mere za smanjenje zagađenja nisu dovoljne.

Podsetimo, u Milanu i još desetak gradova širom Italije je još prošle sedmice ograničen promet automobila kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida. Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mere prošle srede ali ih i privremeno obustavili, jer zbog štrajka radnika gradskog prevoza stanovnici ne bi mogli da napuste grad.