Plastika za jednokratnu upotrebu: Kina za zabranu torbi i drugih predmeta

Kina, jedan od najvećih svetskih korisnika plastike, otkrila je glavni plan za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u celoj zemlji. Nerazgradive torbe i kese biće zabranjene u većim gradovima do kraja 2020. godine, a u svim naseljima do 2022. godine.

Kina se godinama bori sa smećem koje proizvode 1,4 milijarde građana. Najveća deponija smeća u zemlji – veličine oko 100 fudbalskih terena – već je puna, 25 godina pre planiranog roka.

Kina je samo u 2017. godini sakupila 215 miliona tona gradskog otpada iz domaćinstava. Ali nacionalne brojke za recikliranje nisu dostupne. Kina je proizvela 60 miliona tona plastičnog otpada u 2018. godini, a nakon toga SAD sa 38 miliona tona, prema internetskoj publikaciji Our world in Data sa Univerziteta u Okfordu.

Istraživanje je objavljeno 2018. i kaže da je „relativna globalna slika slična u projekcijama do 2025. godine“. Šta se promenilo? Nacionalna komisija za razvoj i reforme u nedjelju je izdala novu politiku, koja će se provoditi u narednih pet godina. Plastične kese biće zabranjene u svim gradovima i 2022. godine, iako će tržišta za prodaju svežih proizvoda biti izuzeta do 2025. godine. Proizvodnja i prodaja plastičnih kesa sa manje od 0,025 mm takođe će biti zabranjena. Industrija restorana mora smanjiti upotrebu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu za 30%. 

Ovo nije prva kineska kampanja protiv upotrebe plastike. U 2008., država je zabranila trgovcima da daju besplatne plastične kese i zabranila proizvodnju ultra tankih plastičnih kesa.

A Kina je 2017. godine najavila da će zabraniti uvoz stranog plastičnog otpada. Ko šalje nazad plastični otpad? Kina nije jedina zemlja u Aziji koja se suočila sa plastikom za jednokratnu upotrebu. Tajland je ranije ove godine najavio da će plastične kese za jednokratnu upotrebu biti zabranjene u većim prodavnicama, uz potpunu zabranu širom zemlje tokom 2021. godine. Indonežanski glavni grad Džakarta takođe zabranjuje jednokratnu upotrebu plastičnih vrećica u robnim kućama, supermarketima i tradicionalnim tržištima do juna 2020. godine. Indonezijsko ostrvo Bali takođe je zabranilo upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Zasebno, Malezija je vratila 150 kontejnera za ilegalno uvezeni plastični otpad nazad u svoje matične države. „Mi ćemo preduzeti neophodne korake kako bi osigurali da Malezija ne postane deponija sveta“, izjavio je u ponedeljak ministar životne sredine Ieo Bee Iin.

Ona je dodala da je u planu slanje dodatnih kontejnera u bliskoj budućnosti.

Bogatije zemlje šalju plastični otpad u Maleziju od 2018. godine, ali zvaničnici kažu da se više bore s količinom koja se ilegalno unosi.