"NAJVEĆI RIZICI ZA SVET SU EKOLOŠKI" Svetski ekonomski forum objavio novi izveštaj

Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma kaže da se percepcije globalnog rizika menjaju. Dok su se prethodnih godina ekonomski problemi smatrali najvećom pretnjom čovečanstvu, sada vladaju strahovi od klimatskih slomova.

U svom 15. Izveštaju o globalnim rizicima, Svetski ekonomski forum (WEF) naveo je da su prvi put u istoriji izveštaja svi najveći dugoročni rizici po verovatnoći ekološki. Iako su se u prethodnoj deceniji ekonomske i finansijske krize smatrale najopasnijim, u izveštaju je utvrđeno da su se percepcije rizika preusmerile na ekstremne vremenske prilike, ekološke katastrofe, gubitak biološke raznolikosti, prirodne katastrofe i neuspeh u ublažavanju klimatskih promena.

„Klimatske promene su vrlo stvarna i ozbiljna pretnja društvu“, rekla je Alison Martin, starija članica osiguravajuće grupe Cirih, koja je pomogla u sastavljanju publikacije, zajedno sa savetnicima Marsh & McLennan i brojnim renomiranim univerzitetima iz celog sveta.

WEF je međunarodna organizacija koja se fokusira na saradnju javnog i privatnog sektora, a okuplja poslovne lidere, vladine kreatore politika i predstavnike civilnog društva kako bi podstakla globalna razmatranja o gorućim pitanjima.

Objavljen uoči sastanka povodom 50. godišnjice WEF-a u Davosu kasnije ovog meseca, izveštaj je istraživao mišljenja više od 750 globalnih stručnjaka i onih koji donose odluke kako bi ocenili najveću zabrinutost u pogledu verovatnoće i uticaja, piše Indikator.ba.

Među kratkoročnim rizicima s kojima se čovečanstvo suočava već 2020., tri od četiri ispitanika u istraživanju naveli su ekonomske konfontacije, političku polarizaciju, ekstremne toplotne talase, uništavanje ekoistema prirodnih resursa i sajber-napade.