Microsoft će izbrisati svoj otisak ugljenika, prošlost i budućnost do 2050. godine

Kompjuterski gigant Microsoft Corporation postavio je novu ambiciju među kompanijama – Fortune 500 u rešavanju klimatskih promena, obećavajući da će ukloniti onoliko ugljenika koliko je emitovao u svojoj 45-godišnjoj istoriji.

Microsoft ima za cilj uklanjanje više ugljenika iz atmosfere nego što ga ispušta do 2030. godine i nada se da je uklonio dovoljno ugljenika da bi mogao da snosi sve direktne emisije koje je kompanija ikada napravila do 2050. godine.

Reuters izveštava da najava najveće svetske softverske kompanije odražava rastući profil korporativnih akcija Sjedinjenih Država nakon što je predsednik Donald Trump u 2017. godini objavio svoju odluku da povuče SAD iz pariškog sporazuma o klimatskim promenama sponzorisanog od strane Ujedinjenih nacija.

„Ako nas je poslednja decenija išta naučila, to da tehnologija koja je izgrađena bez ovih principa može doneti više štete nego koristi“, izjavila je šefica Microsofta Satia Nadella.

„Moramo početi da kompenzujemo štetne efekte klimatskih promena.“ U blog postu, Microsoft je objasnio da želi da postigne svoj cilj da smanji 20% emisije ugljenika u svom lancu snabdevanja i vrednosti do 2030. godine preko portfelja negativnih emisionih tehnologija, potencijalno uključujući pošumljavanje, suprotno od pošumljavanja, stvarajući nove šume, pošumljavanje, sakupljanje ugljenika u tlu, bioenergija sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika i direktno zarobljavanje vazduha.

Rečeno je da je cilj bio ukloniti dovoljno ugljenika do 2050. godine kako bi se snosile sve njegove emisije od njegovog osnivanja 1975. godine. „Do 2030. godine Microsoft će biti negativan na ugljenik, a do 2050. godine Microsoft će ukloniti iz okruženja sav ugljenik koji je kompanija izbacila direktno ili  indirektno, potrošnjom struje od osnivanja 1975. godine“, navodi se na blogu.

Kompanija je saopštila da će finansirati napore širenjem svoje interne naknade za ugljenik, naknade koju je kompanija naplatila svojim poslovnim grupama za obračun njihovih emisija ugljenika. Microsoft je od 2012. godine, između ostalih aktivnosti, procenjivao naknadu za direktne emisije, upotrebu električne energije i vazdušna putovanja, ali sada će proširiti naknadu na sve Microsoftove emisije.

„Napor će zahtevati tehnologiju do 2030. godine koja danas ne postoji u potpunosti“, rekao je Brad Smith, predsednik kompanije. „Tada se taj novac koristi za investiranje u naš rad na smanjenju emisije ugljenika“, rekao je. Microsoftov suosnivač Bill Gates bio je rani podupirač kompanije Carbon Engineering sa sedištem u Britanskoj Kolumbiji, jedne od šačice kompanija koje razvijaju tehnologiju direktnog hvatanja vazduha.

Plan kompanije takođe uključuje stvaranje fonda za klimatske inovacije, koji će uložiti milijardu američkih dolara tokom naredne četiri godine kako bi se ubrzao razvoj tehnologije uklanjanja ugljenika. Microsoft je „na čelu onoga što bi moglo biti novo kretanje ka negativnim emisijama“, izjavila je Elizabeth Sturcken iz Fonda za zaštitu životne sredine, neprofitne zagovaračke grupe. „Najmoćnije sredstvo kompanije za borbu protiv klimatskih promena je njen politički uticaj i mi smo nestrpljivi da vidimo kako je Microsoft koristi“, dodala je.

Rojters navodi da Microsoftova najava stiže pošto veliki investitori obraćaju više pažnje na to kako će se kompanije boriti protiv klimatskih promena, a kako zaposleni vrše sve veći pritisak da učine više. U novembru je više od 1000 Googleovih radnika potpisalo javno pismo pozivajući svog poslodavca da se obaveže na agresivni „klimatski plan za celu kompaniju“ koji uključuje otkazivanje ugovora sa industrijom fosilnih goriva i zaustavljanje njegovih donacija uskraćivačima klimatskih promena.

Microsoft je u svom postu za blogove ponovio posvećenost radu sa naftnim i gasnim kompanijama. „Nužno je da energetskim kompanijama omogućimo tranziciju, uključujući na obnovljivu energiju i razvoj i upotrebu negativnih emisijskih tehnologija poput zakupljanja i skladištenja ugljenika i direktnog zarobljavanja vazduha“, kažu iz Microsoft-a.