Green Fest

Sedmi međunaroni festival zelene kulture Green Fest održan je od 15. do 18. novembra u Domu omladine u Beogradu. Prikazana su ukupno 93 takmičarska  i 11 revijalnih filmova, održana je 21 radionica i predstavljeno 11 izlagača, dok je gotovo 15.000 posetilaca učestvovalo u programima festivala.

Nagradu za najbolji omladinski film i najbolji film festivala osvojio je film ‘Eat me’ Iline Perijanove iz Bugarske, dok je nagrada za najbolji film o prirodi pripala Sirilu Kornuu iz Francuske  za film ‘Baobabs between Land and Sea’. Nagrada za najbolji srpski film dodeljena je Draganu Gmiziću za film ‘Ravnica bez ptica’, a nagradu za najbolji animirani film dobio je autor nemačkog filma ‘Benu’. Najbolji kratki film festivala je ‘Nordlus’ Paula Fereire iz Portugala, dok je najbolje kratko ostvarenje, kategorija filmova u trajanju do jednog minuta, film ‘There is a Place’ ukrajinskog autora Denisa Kušnarova.

Festival je završen projekcijom filma ‘Seme: neispričana priča’ pred punom salom Doma omladine Beograda.
Direktorka festivala Ivana Jovčić izrazila je zadovoljstvo što se stara publika vraća u dvoranu  iz godine u godinu u sve većem broju, ali i zbog prisustva mlade nove publike koja je takođe veoma zainteresovana za pitanja očuvanja  životne sredine.