EKO ENERGETSKE VESTI No. 26 Januar - Mart 2018

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

SOLARNI ‘PAMETNI’ PROZOR SA 11% ENERGETSKE EFIKASNOSTI

NREL (National Renewable Energy Laboratory) je otkrio novi prototip solarnog ’pametnog prozora’ koji bi mogao da obezbedi 80 odsto potreba za električnom energijom u SAD. Ovaj pametni prozor ima efikasnost od 11%, a zapravo je u stanju da snizi temperaturu zgrade tako što promeni nijansu. Nakon zatamnjenja ili prelaska na tamniju nijansu, pametni prozor počinje da generiše energiju. ’Postoji osnovni kompromis između dobrog prozora i dobre solarne ćelije’, rekao je Lens Wheeler, naučnik u NREL-u. ’Ova tehnologija to zaobilazi. Imamo dobru solarnu ćeliju kada ima puno sunca i imamo dobar prozor kada sunca nema.’

Funkcionalnost pametnog prozora zavisi od naprednih materijala poput perovskita, minerala kalcijum titanijum oksida koji može da absorbuje sunčevu svetlost i generiše struju, i jednozidne ugljenične nanocevi, mikroskopske strukture sa neverovatnom snagom. Dok postojeći solarni prozori tipično ne odgovaraju na promene sunčeve svetlosti, pa prema tome ostanu na jednom postavljenom nivou transparentnosti, prototip NREL-a razvija nove tačke demonstrirajući dinamičku sposobnost da reaguje na svetlosne uslove.

.

POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Srbija je priključena pilot-projektu Evropske unije za povećanje energetske efikasnosti, koji je pokrenuo evropski komesar za proširenje Johanes Han. Za te namene naša zemlja može da računa na donaciju od 1,2 miliona evra iz IPA fondova, a kasnije će u Fond energetske efikasnosti biti uplaćeno dodatnih 20–30 miliona evra.
Evropska unija podržava razvoj srpske energetike, a prioritet su mere energetske efikasnosti. Analize pokazuju da zgrade potroše čak 34 odsto energije, pa treba naći dugoročna rešenja od kojih će koristi imati građani.
Ministar energetike već je podelio i konkretne zadatke energetskim menadžerima koje moraju da zaposle sve lokalne samouprave i kompanije.
‘Energetski menadžeri treba da prepoznaju sve kritične crne energetske tačke njihovih opština i gradova ili kompanija, da razvijaju te projekte. Moramo na nivou lokalnih samouprava da uđemo u sistem naplate grejanja prema utrošku’, kaže ministar Aleksandar Antić.
Vladinim programom energetske efikasnosti već je obuhvaćeno 500 zgrada i ustanova širom Srbije. Sa 40 miliona evra iz kredita Svetske banke biće sanirana još 234 javna objekta.

DEKLERACIJA O EKOLOŠKOM DELOVANJU

Tokom predsedavanja Srbije Regionalnim savetom za saradnju održanom 17. novembra 2017. godine, na marginama Konferencije o klimatskim promenama – KOP 23 u Bonu, usvojena je zajednička Deklaracija o ekološkom i klimatskom delovanju na području zapadnog Balkana.
Deklaracija je izraz opredeljenja zemalja zapadnog Balkana da zajednički odgovore na sve veće klimatske izazove i da razvijaju saradnju u okviru regionalnih inicijativa i projekata u regionu zapadnog Balkana u skladu sa postavljenim evropskim razvojnim ciljevima.
Potpisana Deklaracija potvrda je jačanja dalje saradnje na području zapadnog Balkana na primeni principa Sporazuma u Parizu i drugih mera u prilagođavanju klimatskim promenama, kao i udruživanja snaga i preduzimanja zajedničkih akcija za zaštitu životne sredine u regionu.
Stepen zagrevanja na Zapadnom Balkanu brži je nego u nekim drugim delovima sveta. U poslednjih 60 godina prosečna temperatura u regionu porasla je za 1,2 stepena, a do kraja veka očekuje se porast od četiri stepena –naglašeno je na konferenciji u Bonu.

EKO-CENTAR NA ZELENOM VENCU

’Stattwerk’ d.o.o. proglasio je pobednike dva nacionalna arhitektonska konkusa za rešenje budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu. Međunarodni žiri sastavljen od univerzitetskih profesora, arhitekata i stručnjaka za održive izvore energije izabrao je najbolje od preko 200 učesnika koji su dali svoje viđenje prvog zelenog energetski efikasnog solitera u Srbiji. U kategoriji diplomiranih arhitekata, prvu nagradu u iznosu od 10.000 evra osvojio je projekat studija ’Living Future Green’. Među studentskim radovima, najviše se istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.
’Gledajući radove, osetio sam energiju ljudi koji žele da promene stvari. To je veoma važno. Sa jedne strane imate savršenu lokaciju, a sa druge – nadahnute ljude. To je izuzetna šansa’, istakao je predsednik žirija Alfredo Panjafiel, nekadašnji profesor i arhitekta iz Berlina.
Tri rešenja su, prema oceni žirija, jednako dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, te drugo mesto dele studio ’React’, ’Ured’ studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Drugu nagradu među studentima osvojili su Dragan Vuković i Stevo Marjanović, a treću Jegor Aleksić i Filip Radaković.
Konkurs za profesionalce je bio anketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom fasade ovog pionirskog projekta.

PAMETNI KONTEJNERI

Novosađani će smeće odlagati u kontenere koji će ekipama zaduženim za njihovo pražnjenje sami javiti kada su puni. Najnoviji kontejneri, čija je isporuka, kako je potvrđeno u JKP Čistoća, pitanje dana, imaće ugrađene senzore koji će registrovati da li su puni, a takođe i uređaje koji će o tome obavestiti ekipe zadužene za njihovo pražnjenje. Novi kontejneri, kako je ranije najavljeno u Čistoći, trebalo bi da se nađu na Novom naselju i na Limanu, kao i u četvrtima gde je visoka koncentracija stanovništva, a gde i dalje stoje nadzemni kontejneri.

SPORT, ZDRAVLJE, ŽIVOTNA SREDINA

Drugu godinu za redom Međunarodna naučna konferencija ‘Sport, zdravlje, životna sredina’ u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla, održana je u sklopu zvaničnog programa šestog Sajma sporta. Ovogodišnji naučni skup bio je pokušaj da se pruži odgovor na mnoga otvorena pitanja savremenog sporta, zdravlja i ekologije, kao i njihovog mesta u društvu i da se na taj način omogući veliki iskorak ka novim korisnim i funkcionalnim znanjima. Plenarna sesija održana je u Hali 1 Beogradskog sajma, a svojim prisustvom uveličali su je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport, Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, a uvodno obraćanje imao je Aleksandar Šoštar, prvi čovek Sportskog saveza Srbije:
Ovo je 11. naučna konferencija koju je organizovao Fakultet za sport, a uvodna predavanja na plenarnoj sesiji održala su tri stručnjaka iz različitih oblasti. Doc. dr Janez Vodičar govorio je na temu ‘Sportski trener i njegova uloga u sportu’. Na temu ‘Značaj sportskog pedagoga za razvoj zdravog životnog stila dece i omladine’ govorio je doc. dr Vedran Hadžić, dok je Vladimir Lovrić održao predavanje na temu ‘Održiva i energetski efikasna arhitektura sportskih objekata’.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: