Čuli ste za nove DIGITALNE ostave za smeće... A, da li znate da su 2017. postavljeni SOLARNI KONTEJNERI SA INTERNETOM?

Vračarci su juče u Njegoševoj ulici dobili digitalne kontejnere na zaključavanje, koji se otvaraju uz pomoć kartice, ali se mnogi možda ne sećaju da smo već imali svemirske ostave za smeće koje su se napajale solarnom energijom, pa još imale bežični internet!

Pre dve godine na Terazijama su osvanuli neobični, svemirski kontejneri na kojima je trebalo da bude ugrađen i bežični internet. U početku prava je misterija bila otvoriti ih i odložiti otpad. Naime, da bi se otvor za smeće oslobodio, bilo je potrebno pritisnuti “papučicu”, ali ne onu klasičnu, već elektronsku. Kako su tada nadležni pojasnili, “u ovakvom pametnom kontejneru otpaci se sabijaju pomoću solarne energije (ili električne, u nedostatku dnevne svetlosti, tokom noći ili zimskih dana), i kada se napuni, šalje impuls direkciji i traži da bude ispražnjen”.

Reporteri “Blica” su danas obišli Terazije i mesta na kojima su se nalazili, ali ih nisu zatekli. Očigledno, ovi modeli se nisu pokazali kao dovoljno funkcionalni za prestonicu.

Mesecima unazad najavljivani su kontejneri na karticu, a od juče su oni osvanuli i u Njegoševoj ulici na Vračaru. Ove nove i moderne ostave za odlaganje smeća deo su pilot-projekta koji Beograd sprovodi po ugledu na svetske metropole. Naime, kontejneri u centralnim gradskim opštinama su preopterećeni jer ih, osim stanara okolnih zgrada, nedozvoljeno koriste i brojni ugostiteljski objekti.

– Uradili smo pilot-projekat sa deset kontejnera za komunalni i deset kontejnera za reciklažni otpad. Kontejnere će moći da otključaju samo stanari iz okolnih zgrada. Ne mogu ih koristiti prodavci sa pijace ni ugostiteljski objekti – rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

– Imamo Topličin venac kao nedavno rekonstruisan ambijent koji nije potpuno rešen u smislu odlaganja otpada i planovi za budućnost su da se korišćenje kontejnera po principu ključa primeni i u ostalim delovima grada – rekao je gradski urbanista i dodao „da se kartice ne mogu falsifikovati“.

A kakvi su bili kontejneri u Beogradu pre ovih svemirskih modela? Stariji sugrađani pamte one proste, glomazne i metalne sa poklopcem koji se ručno otvarao i zatvarao. Nakon njih, iz higijenskih i praktičnih razloga nabavljeni su oni sa nožnim papučicama.

Nova era krenula je 2009. sa kontroverznim podzemnim modelima, na koje je prethodnih godina bilo mnogo pritužbi, kako na kvalitet, tako i na cenu, ali je to ubrzo umesto komunalne postala politička priča.

Konačno, poslednjih godina veoma su zastupljeni i oni reciklažni za različite vrste otpada koji se sve češće mogu videti širom prestonice.