Astronaut Kristina Koh, nakon skoro godinu dana u svemiru, uspešno sletela na Zemlju

Atronaut Kristina Koh uspešno je sletela na Zemlju nakon 328 dana provedenih u svemiru.

Kristina Koh, zajedno sa atronautima Lukom Paramitanom i Aleksandrom Skvorcovim, sigurno sletela na zemlju. Njih troje su se ukrcali u Sojuz kapsulu u oko 12:50 posle ponoći i na tlo bezbedno sleteli u Kazahstan u 4:12 časova prepodne po lokalnom vremenu.

Ovim putovanjem Kohova je zvanično postala američki astronaut sa drugim najdužim vremenom boravka u svemiru i prva žena astronaut sa 328 dana provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ispred nje na listi nalazi se samo Skot Keli koji je u svemiru proveo 340 dana.

NASA je objavila da je turneja Kristine Koh obuhvatila 5.248 orbita Zemlje s ukupno pređenih 139 miliona milja (toliko je Svemirska stanica prešla dok je Kohova bila na brodu). Kristina je takođe dosta vremena provela i izvan stanice i sada iza sebe ima ukupno šest „šetnji“ svemirom.

Svo troje astronatuta se osećaju dobro, ali svakako ih čekaju uobičajeni medicinski pregledi.

Misija Kristine Koh se ovde ne završava – ona će dalje učestvovati u istraživanju koje se bavi dugotrajnim svemirskim letovima koje će otvoriti put za još dalja putovanja po Sunčevom sistemu u oviru Artemis programa.

Interesantno je da su Kristina i njen tim imali još jedan značajan uspeh – naime, doneli su na Zemlju keksiće prvi put ispečene u svemiru.