nasa reklama

INTERPRETACIJE ARHITEKTURE
SONJA JANKOV

Galerija Doma omladine Beograda
6. – 23. mart 2017.

Izložba Interpretacije arhitekture prikazuje 6 projekata/ celina inspirisanih nasleđem arhitektonske pozne moderne i brutalizma: Moving Motel (2015), Studija slučaja: SPENS (2014), Rizom brutalizma (2018), Mitološki crteži (2016), Piktogrami (2016) i Edukativni model (2016). U nekim slučajevima, u pitanju su vizuelni radovi koji bliže tumače neke aspekte određenih arhitektonskih objekata, dok su u drugim slučajevima finalni rezultat novi koncepti izvedeni iz konkretnih arhitektonskih građevina.

Iz tog razloga su svi projekti na izložbi specifične interpretacije, više subjektivne nego objektivne, koje kroz crteže, fotografije, interaktivne instalcije i istraživački rad govore o arhitekturi.

Sonja Jankov u svojoj praksi koristi umetničke medije (in-situ i/ili site-specific instalacije, fotografije, skice) i teorijsko pisanje da bi prikazala rezultate istraživanja. Autor je izložbi i projekata GIF i gradovi, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danas, GIF i javni urbani prostori.