nasa reklama

Idealna kuća za odmor

Autori:
ATELIER OSLO
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR NORDERHOV
Lokacija:
HONEFOSS, NORVEŠKA
Površina:
7,5
Fotografija:
RPBW PHOTOGRAPHY, JULIEN LANOO, ARIEL HUBER

Kuća za odmor u Norderhovu predstavlja živopisan stambeni objekat smešten u Krokskogen šumama u okolini norveškog grada Honefos. Položaj kuće na strmoj padini otvara joj impozantan pogled na jezero Steinsfjorden i velelepan, tipično norveški pejzaž. Formalno ustrojstvo kuće koncipirano je prema klimatskim karakteristikama lokacije. Budući da u ovom području vladaju jaki vetrovi, objekat je organizovan oko nekolicine spoljašnjih prostora koji, sada zaklonjeni samim objektom, pružaju sklonište od vetra i naizmenično prihvataju sunčevu svetlost tokom dana.

Unutrašnjost objekta ustrojena je kao jedinstven, kontinualni prostor. Zidovi i tavanice su zakrivljeni, podovi denivelisani. Glavna obloga zidova i plafona jeste brezova šper-ploča debljine 4mm, koja zahvaljujući svojoj strukturi i koloritu i mogućnosti potpunog prilagođavanja nepravilnoj formi mase, daje dominantan plastičan izraz površinama enterijera. Osnova kuće prati konstituciju terena, zahvaljujući čemu je plan podeljen na nekoliko nivoa koji definišu funkcionalne zone objekta. Prelazi između tih nivoa materijalizovani su svojevrsnim stepeništima koja su namenski iskorišćena za sedenje i odmor. U centru kuće smešten je kamin. Ognjište, kao drevni i kulturološko-univerzalni simbol porodičnog života u domu, u projektu Norderhov nosi i dominantnu estetsku ulogu.

Osnova kuće prati konstituciju terena, zahvaljujući čemu je plan podeljen na nekoliko nivoa koji definišu funkcionalne zone objekta. Prelazi između tih nivoa materijalizovani su svojevrsnim stepeništima koja su namenski iskorišćena za sedenje i odmor. U centru kuće smešten je kamin. Ognjište, kao drevni i kulturološko-univerzalni simbol porodičnog života u domu, u projektu Norderhov nosi i dominantnu estetsku ulogu. Izdvojen, odnosno markiran crnom bojom, postavljen u centru glavnog, najnižeg nivoa kuće, on stvara utisak logorske vatre i boravka u otvorenoj prirodi. Kao epicentar čitavog prostora kuće, kamin je vidljiv iz svih njenih ostalih nivoa, i tako konstruisan da se u širokom prostoru oko njega može sedeti ili ležati. Dnevna soba i trpezarija poseduju celim površinama prema spolja staklene zidove-zavese, a sami ramovi stakla su projektovani i izvedeni tako da se ne vide sa unutrašnje strane.

Kao epicentar čitavog prostora kuće, kamin je vidljiv iz svih njenih ostalih nivoa, i tako konstruisan da se u širokom prostoru oko njega može sedeti ili ležati. Dnevna soba i trpezarija poseduju celim površinama prema spolja staklene zidove-zavese, a sami ramovi stakla su projektovani i izvedeni tako da se ne vide sa unutrašnje strane. Za razliku od zaobljene i potpuno plastične unutrašnjosti, koja kao takva podseća na puževu ljusku, spoljašnjost kuće poseduje strogu kubičnu geometriju. Forma kuće je najpribližnije krstolika, što u funkcionalnom aspektu ima nebrojene prednosti. Spoljašnji zidovi i krovovi pokriveni su kamenim pločama od bazalta debljine 20 mm.

OBLIK KUĆE KONCIPIRAN JE PREMA KLIMATSKA KARAKTERISTIKAMA LOKACIJE.BUDUĆU SA U OVOM PODRUČJU VLADAJU JAKIVETROVI, OBJEKAT JE ORGANIZOVAN OKO NEKOLICINE SPOLJAŠNJIH PROSTORA KOKI, SADA ZAKLONJINI SAMIM OBJEKTOM.

Konstruktivni sklop kuće sastoji se uglavnom od prefabrikovanih, montažnih elemenata. Glavnu strukturu, odnosno skelet objekta, čini laminirano drvo sa završnom obradom u “Kerto” furniru. “Kerto” table podrazumevaju specijalnu tehnologiju mlevenja građe, propuštanja kroz CNC mašinu i dobijanja oblika koji definišu geometriju objekta i spolja i iznutra.Minimalističko komponovanje enterijera logično korespondira sa opštom filozofijom projekta – čovek se u njemu oseća čisto i lako, neopterećen bilo kakvim viškom stvari, i u obilju prostora i svetlosti upućen je na osluškivanje samoga sebe. // ek Mare Janakova Grujić   –   Više u EKO KUĆI No15