IZLOŽBA LUTAKA

Autori:
MARGARETA PERŠIĆ
Vreme:
6 - 14. decembar 2017.
Mesto:
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

Izložba obuhvaća 99 lutaka i lutkoslika izrađenih kombiniranom tehnikom nadahnutih ljudima koje je autorica susretala, rečenicama i mislima iz pjesama i knjiga. Naslov izložbe „99“ referira se na narodnu priču o kralju koji je imao sretnog i zadovoljnog slugu, kome je podmetnuo vreću s 99 zlatnika da dokaže da je i sluga rob težnje ka savršenstvu. Sluga je podlegao – počeo je prebrojavati svoje blago i razmišljati kako da dođe do još jednog zlatnika i postigne savršenstvo. S vremenom je postao natmuren, umoran i nezadovoljan. Upao je u krug od 99, a kralj ga je otpustio.

Ovom izložbom autorica postavlja pitanja. Može li samo stvarati bez ikakve novčane naknade i je li svaki njezin rad poput zlatnika? Vodi li svaki slijedeći rad do savršenog broja? Ili zadovoljstva? Je li proces stvaranja samoispunjavajući ili je potrebno zaokružiti cjelinu?

Nema odgovore. Ne potvrđuje nikakve teze, samo želi zadovoljiti svoju znatiželju i vidjeti hoće li i sama upasti u istu zamku u koju je upao sluga ili će otkriti nanovo da je stvaralačka moć dovoljna za sreću!?//ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ