19. BIJENALE KERAMIKE

Piše:
MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ
Vreme:
Galerija RTS, Beograd
Mesto:
12 - 22. decembar 2017.
Organizatori:
Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS

U vreme kada se umetnička udruženja i asocijacije, kulturne institucije, organizatori različitih umetničkih festivala i manifestacija bore za opstanak svojih programa u novonastalim tržišnim uslovima na umetničkoj sceni, Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS uspela je da očuva i uspešno organizuje tradicionalnu izložbu Bijenale keramike Beograd.

Savet 19. Bijenala keramike se kao organizator veoma ponosi što je i ove godine postavka skup različitih kreativnih, uspešno realizovanih ideja i rešenja. Pored monumentalnih kompozicija, zidnih, podnih i prostornih instalacija, podjednako važno mesto na ovogodišnjoj postavci zauzimaju keramoskulpture (figuracija, geometrijska i lirska apstrakcija ), dekorativne forme i posudna keramika. Osnovni materijal – keramika (kamenina, porcelan, majolika,terakota) je na pojedinim eksponatima oplemenjen i nekim drugim materijalima (staklo, metal, drvo, pesak, žica, kamen). Svi radovi su besprekorno tehnički izvedeni, a visoko razvijena tehnologija i tehničke mogućnosi savremenog doba omogućili su nekim autorima da ostvare sintezu keramike i novih, modernih medija (štampa, LED rasveta).

Raznovrsnost je baza na kojoj se temelji Bijenale keramike, a inventivnost, svežina ideja, pozitivna stvaralačka energija, entuzijazam, sloboda umetničkog izražavanja, istraživački duh, kreativnost i mašta doprinose da svi radovi čine jednu jedinstvenu impresivnu celinu. //ek MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ