Alumil Exl1

U Tihom okeanu je u toku velika ekološka katastrofa

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

U Tihom okeanu je u toku ekološka katastrofa pošto se veliki brod nasukao i počeo da ispušta naftu u blizini svetske baštine na Solomonskim ostrvima koja je pod zaštitom Uneska, saopštili su australijski zvaničnici.

Prema proceni australijskih stručnjaka, više od 80 tona nafte iscurilo je u more i na obalu u ekološki osetljivoj oblasti, dok se više od 660 tona nafte i dalje nalazi na brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, a iz kojeg i dalje curi nafta.

Australijsko odeljenje za spoljne poslove i trgovinu upozorilo je da postoji visok rizik od toga da i ostatak nafte iscuri iz broda, navodeći da je duboko razočarano zbog sporog reagovanja na tu situaciju.

Kako je objasnio australijski visoki komesar na Solomonskim ostrvima, snimci napravljeni ove nedelje pokazuju da je postignut mali napredak u tome da se zaustavi curenje nafte iz broda od kako se nasukao 5. februara, prenosi AP.

Brod je iznajmila kompanija “Bintan majning” na Solomonskim ostrvima kako bi prevezao boksit koji se koristi u proizvodnji aluminijuma.

Južni deo ostrva Renel deo je svetske baštine Uneska.

Izvor: Vesti online

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: