Search
Close this search box.
congress

Tradicija i minimalizam

U  POTRAZI ZA NOVIM MESTIMA I NAČINIMA RELAKSACIJE, JAPANSKE DRVENE KUĆE POSTAJU SVE ČEŠĆI IZBOR.  SAVREMENA POTREBA ZA JEDNOSTAVNOŠĆU I REDOM REZULTIRA ODSTRANJIVANJEM NEBITNOG I VODI DO  JAPANSKOG KONCEPTA  ZENA, KOJI KROZ MINIMALISTIČKI STIL ŽIVOTA NUDI OSEĆAJ OSLOBAĐANJA I UVODI  TRADICIONALNE JAPANSKU PRINCIPE U SAVREMENU ARHITEKTURU.
U ambijentu ispunjenom mirom i tišinom nalaze se planinski izvor i litica pod kojom krivuda potok. Objekat koji je tu smešten predstavlja vizuelno jedinstvo dva fizički razdvojena poliedra. Jedan od njih ima funkciju kupatila, a drugi je tradicionalna japanska prostorija za ispijanje čaja. Među njima postoji određena duhovna i psihološka tenzija. Vezu između dve prostorije formira podloga na kojoj su postavljeni objekti – veranda pružena duž planinske litice.
Unutrašnjost sobe za čaj prekrivena je japanskim tatami podlogama sačinjenim od gusto pletene trske čvrsto povezane užetom na površini asure, koja nije ni suviše meka za hodanje, a ni suviše čvrsta za ležanje, s obzirom da je prostor dizajniran tako da tokom dana služi za relaksaciju i ispijanje čaja, a noću za spavanje.

Krajem 2015. godine Wee studio iz Pekinga je započeo istraživanje koje je imalo za cilj da u proces projektovanja uključi što više ljudi sa istim interesovanjima. U početnoj fazi razvoja ideje, projekat je javno predstavljen i za kratko vreme je naišao na sjajan odziv. Dok prolazi kroz zadnja vrata objekta i spušta se niz stepenice, posetiocu se čini da kuća lebdi između drveća u koje je integrisana. Sa druge strane, pristup verandi moguć je jedino sa kamena na kome se ona nalazi.

SAVREMENA POTREBA ZA JEDNOSTAVNOŠĆU I REDOMREZULTIRA ODSTRANJIVANJEM NEBITNOG I VODI DO JAPANSKOG KONCEPTA  ZENA, KOJI KROZ MINIMALISTIČKI STIL ŽIVOTA NUDI OSEĆAJ OSLOBAĐANJA I UVODI  TRADICIONALNE JAPANSKE PRINCIPE U SAVREMENU ARHITEKTURU.

Glavna konstrukcija objekta je čelični ram na koji su postavljeni prefabrikovani drveni paneli proizvedeni u fabrici, čime se osigurala preciznost izgradnje ove nepravilne forme. Paneli od recikliranog drveta predstavljaju još jedno od suštinskih obeležja ovog objekta koje će doprineti  realizaciji ideje projektanata da se kuća tokom vremena u potpunosti sjedini sa svojim okruženjem.

Ovaj objekat je zamišljen kao reprezentativan primer ostvarenja suptilne veze između prirode i stambenog prostora, a odlikuju ga jednostavnost, vedrina i prilagodljivost – osnovni faktor kineskog principa projektovanja. Uspešnost realizacije ove ideje potvrđuje ispravnost stava da prošlosti treba dati priliku da nastavi da traje i danas, u modernoj eri Interneta.//ek TIJANA LOVRIĆ

Tajne skrivenog vrta

PROČIŠĆENE LINIJE, MONUMENTALNOST U JEDNOSTAVNOSTI, MODERAN STIL, AUTENTIČNE FORME I TEKSTURE AMBIJENTA, UMETNIČKI POTPIS PREPOZNATLJIV USVAKOM POJEDINAČNOM ELEMENTU, BILJNI PRIMERCI U SAVRŠENOM ARHITEKTONSKOM OKVIRU. ČINI SE DA JE LAKO SAŽETI SVE ELEMENTE U JEDINSTVENU CELINU. TO JE MOGUĆE JEDINO ONDA KADA PEJZAŽISTA KREIRA SOPSTVENI VRT.
Na samom početku otkrivanja tajni inspirativnog sidnejskog vrta, najvažnije je naglasiti da je predstavljen dom osnivača kompanije Secret Gardens, Matthew Cantwella i Rochelle Abood. Oblikovanje vrta za njih je bila glavna nit kojom su se rukovodili prilikom celokupnog dizajniranja doma i raspoređivanja elemenata i funkcija. Ovde se najbolje može uočiti šta mašta pejzažnog arhitekte može da učini u sopstvenom vrtu.
Posed australijskih kreativaca nalazi se na jedinstvenom mestu u Sidneju – tri bloka udaljen od Coogee Beacha i na samo šest kilometara od centralnog poslovno-hotelskog okruga. Parcela je smeštena na kraju slepe ulice, svojom užom stranom oslonjena je na sam njen kraj, što nudi potpunu izolovanost od devet susednih kuća. Privatnost je postignuta i podizanjem 2,4 metra visokih zidova i upotrebom različitih vrsta bambusa kao žive ograde. Oni se uočavaju u prednjem delu vrta, gde stvaraju svojevrsne zelene zidove, a takođe su posađeni i u uskom delu vrta neposredno uz stambeni prostor.

Ukupna površina vrta L-oblika od 700m2, počevši od ulaza sa ulice, proteže se preko centralne zone vrta i završava natkrivenom terasom iz dnevnog boravka. Moderni arhitektonski stil kuće Palm Springs bilo je potrebno zaokružiti jedinstvenom baštom. Vrt je trebalo da upotpuni moderni ambijent, ali da uz to naglasi porodični osećaj, prijateljsku atmosferu i primorski stil. Optočen u paletu boja od čisto bele, svetlo plave i malo žute, Palm Springs stil je sinonim za moderni prostor bogat skulpturalnim biljkama kao što su palme i kaktusi i arhitektonskim vrstama kao što su bambusi.
Svaka soba ima pogled na glavni vrt ili na niz unutrašnjih dvorišta, što omogućava filtriranje prirodnog svetla kroz kuću tokom cele godine. Kreatorima je ovo omogućilo da stvore niz odvojenih vrtnih zona duž cele kuće. Vlasnici su na parceli zatekli tri odrasla primerka stabala koja su želeli da sačuvaju – dva eukaliptusa i jednu banksiu. Ogromno stablo džakarande i veliki ribnjak, kao i postojeća denivelacija vrta, dve stare garaže i kapija, uklonjeni su kako bi se oslobodilo mesto za novi pejzažni dizajn.

Bazen je projektovan tako da bude na istom nivou kao objekat, kako bi se osiguralo da deca mogu biti bezbedna i njihove aktivnosti uočljive, čak i ako odrasli borave unutra. U nastavku bazena, kao njegov deo i celina, smešten je đakuzi bliže samom objektu. Shodno tome da bazen ima dominantnu poziciju u vrtu, posebno je dizajniran upotrebom upečatljivih crnih ivica zida preko kojih se spušta voda. Kako se dolazi do glavnih stepenica, specifičan detalj prelivnog izdignutog bazena predstavlja osnovnu tačku interesa posetioca koji prvi put pogleda vrt.

OBLIKOVANJE VRTA ZA AUTORE PROJEKTA BILA JE GLAVNA NIT KOJOM SU SE RUKOVODILI U CELOKUPNOM DIZAJNU DOMA I U RASPOREDU ELEMENATA I FUNKCIJA. NA OVOM PRIMERU NAJBOLJE SE MOŽE UOČITI ŠTA MAŠTA PEJZAŽNOG DIZAJNERA MOŽE DA UČINI U SOPSTVENOM VRTU.

Razgledajući dvorište, pitali smo autore koliko je bitno da vrtni elementi i nameštaj budu adekvatno izabrani. Kažu – esencijalno. Važno je da ljudi prvenstveno razmotre kako će koristiti spoljašnji prostor i vođeni time izaberu adekvatan nameštaj. “// – Više u EKO KUĆI No17

Arhitektonski izgled bambusa kao pandan beloj osnovi zida.

Hladovina natkrivene terase – pogled preko trpezarije na otvorenom ka travnjaku i fikusima