Search
Close this search box.
congress

Vrt u duhu Italije

VRTOVI U GRADOVIMA NAJČEŠĆE IMAJU TRADICIONALNA STILSKA OBELEŽJA ODREĐENOG PODNEBLJA, ZEMLJE ILI REGIONA. OVOGA PUTA SU INVESTITORI POŽELELI DA U CENTAR LONDONA PRENESU DEO ATMOSFERE ITALIJANSKOG GRADA PORTOFINA, KOJI IH JE SVOJIM VRTOVIMA OČARAO I INSPIRISAO DA POSTAVE VEOMA SPECIFIČNE ZAHTEVE.
Ovaj poduhvat predstavlja opsežno preuređenje kuće i bašte manjih dimenzija u kraju Londona zvanom Ridžents park. Nakon što je završena adaptacija stambenog prostora, dodata je nadstrešnica izvedena u staklu, čime je vrt postao njegov integralni deo. Novi dizajn je tako omogućio povezivanje kuće i nekadašnje pomoćne zgrade sa baštom koja ne samo da je dobila funkciju sobe na otvorenom, nego uz to predstavlja i prelep ukras celog kompleksa, vidljiv iz kuhinje i dostupan sa dvaju nivoa kuće. Klijenti su jednostavno izrazili svoje zahteve i očekivanja. Italijanski grad Portofino su obožavali i on im je bio inspiracija. Dakle, bašta je trebalo da jasno podseća na italijanski vrt, iako je smeštena u samom srcu Londona. Želeli su raznobojno rastinje lako za održavanje koje će poglede korisnika skretati sa okolnih zgrada i tako im pružati radost i estetski užitak. Želeli su raznobojno rastinje lako za održavanje koje će poglede korisnika skretati sa okolnih zgrada i tako im pružati radost.

Da bismo izašli u susret ovim zahtevima, prvo smo poručili dva ogromna mozaika načinjena od oblutaka u prirodnim bojama, i tako smo dobili dve instalacije slične prostirkama za pod u mediteranskom stilu. Uokvirili smo ih tako što smo ostatak prostora popločali tradicionalnim britanskim materijalom, tesanim kamenom iz Jorka u komadima naglašeno velikih dimenzija, čime smo potcrtali željeni kontrast sa sitnim elementima mozaika i simbolično saopštili da se ’parče’ Italije preselilo u London. Mozaici su postavljeni pod različitim uglovima. Jedan je poslužio kao podloga za garnituru za sedenje, a na drugom su postavljeni ogroman sto za obedovanje dužine 4m i stolice. Postavili smo i vodeni element, živicu od orezanog Buxusa, drvca masline i još po koju italo-sitnicu, kako bi celokupni utisak i doživljaj vrta upućivao na zadatu temu.

Klijenti su izrazili želju da iz vrta ne uklanjamo stablo divlje jabuke jer ono u vreme cvetanja u proleće izgleda stvarno fenomenalno. Tako smo i postupili. Zatim smo posadili žbunove lavande i hortenzije, koji su se divno uklopili već i zbog činjenice da su obe vrste karakteristične koliko za Mediteran, toliko i za Englesku. U velike saksije smo posadili drvca lovora u obliku kupe i postavili ih bliže kući, i time smo lepo ujednačili i povezali celu postavku.

KLIJENTI SU JEDNOSTAVNO IZRAZILI SVOJE ZAHTEVE I OČEKIVANJA. ITALIJANSKI GRAD PORTOFINO SU OBOŽAVALI I ON IM JE BIO INSPIRACIJA. DAKLE, BAŠTA JE TREBALO DA JASNO PODSEĆA NA ITALIJANSKI VRT, IAKO JE SMEŠTENA U SAMOM SRCU LONDONA. ŽELELI SU RAZNOBOJNO RASTINJE LAKO ZA ODRŽAVANJE.

Prirodom inspirisana kuća

Bračni par arhitekata odlučio je da napravi studio i porodičnu kuću koja će se uklopiti u okruženje pašnjaka u mestu Somerset, Engleska.
Projekat za ovu kuću je nastao kao plod dugogodišnjeg bavljenja konceptom i formom održive arhitekture studija Marka Merera. Okruženje Somerseta je pružilo priliku da se na velikom terenu ostvari njihova projekcija idealne kuće, potpuno integrisane u prirodni kontekst. Prva namera vlasnika, da se okolni teren stopi sa kućom, je ostvarena geometrijskim konceptom objekta koji je nastao preklapanjem trougaonih formi preko kojih je prevučen travnati tepih sa svim slojevima za izolaciju i drenažu, a koje zahteva tehnologija izrade ekstenzivnog krova.

Ekstenzivni krov čine svi potrebni slojevi za zaštitu krovne ploče od vode, vlage i fizičkog oštećenja (od korenja biljaka). Podloga – supstrat (zemlja) je nanesena u sloju od 100mm u koji je posađena divlja trava, jer ne zahteva neko posebno održavanje. Prethodno istraživanje, kojim su se arhitekti bavili, rezultiralo je postizanjem fizičke veze integrisane forme objekta sa tlom i njegovim prevođenjem u arhitekturu.

Pored svog ekološki osetljivog programa, kuća testira i sistem modularnih jedinica. Koncept modularnog sistema realizovan je kompakt panelima sa drvenom teksturom dimenzija 5x2m, koji se izvanredno uklapaju u okolni prirodni ambijent.// Više u EKO KUĆI No01

Kuća koja, poput broda odoleva jakim vetrovima, poplavama i pretoploj klImi.