Search
Close this search box.
congress

Noordung

SVAKOG DANA NA ULICAMA JE SVE VIŠE ELEKTRIČNIH BICIKALA, KOJI OMOGUĆAVAJU LAGANU I BEZBRIŽNU VOŽNJU BEZ IMALO NAPREZANJA. U TAKVOM OKURŽENJU, MLADI SLOVENAČKI START UP NOORDUNG PONUDIO JE NEŠTO NOVO – ELEKTRIČNI BICIKL KOJI PRUŽA POTPUNO NOVO ISKUSTVO SLUŠANJA MUZIKE TOKOM VOŽNJE.
Ako ste do sada tokom vožnje bicikla muziku slušali koristeći slušalice, verovatno ste svesni opasnosti koju to može izazvati u saobraćaju. Mladi slovenački start-up Noordung ima rešenje. Oni su razvili ekskluzivnu mini seriju od 15 unikatnih i ručno izrađenih urbanih električnih bicikala, koju su nazvaliNoordung Angel Edition, a čija je specifičnost upravo u spoju muzike i vožnje. Naime, ovaj bicikl sadrži multifunkcionalni uređaj Boobox koji ima 32 Li-Ion baterije i dva zvučnika velike jačine, i uz pomoć bluetooth-ase povezuje sa pametnim telefonom. Zvuk iz Boombox-a je usmeren ka biciklisti i ne uznemirava druge ljude, a smanjuje opasnost koju može izazvati slušanje muzike preko slušalica u toku vožnje.  Ovakva postavka omogućava iskustvo biciklizma i slušanja muzike kakvo do sada nije viđeno.

Pored baterija i zvučnika, multifunkcionalni Boombox uređaj sadrži senzore za merenje kvaliteta vazduha. Ovo omogućava biciklisti da u svakom trenutku zna nivo zagađenja vazduha tamo gde putuje, a sistem predlaže putanju u kojoj je vazduh čistiji. Dva USB porta omogućavaju korisniku da preko Boombox-a napuni pametne telefone, prenosive računare i druge elektronske uređaje.
Biti lagan je ključna karakteristika u segmentu premium električnih bicikala. Ram ovog bicikla je izrađen je od karbon kompozita, pa iako masivan, on je jedan od najlakših urbanih električnih bicikala na svetu. Tome doprinosi i ultra lagan Vivax Assist električni motor, koji važi za jedan od najboljih električnih motora na svetu.

Suština urbanog putovanja nije u kretanju od tačke A do tačke B, već u uživanju u samo vožnji, smatraju u Noordungu. Ovime se se i vodili prilikom dizajniranja serije Noordung Angel Editioni nastojali su da pruže spoj savršenog korisničkog iskustva i odličnog dizajna.// ekTIJANA JANKOVIĆ – Više u EKO KUĆI No28

3Shoebox house

ODNOS STAROG I NOVOG, ISTORIJSKOG I SAVREMENOG, AUTORI NE POSMATRAJU KROZ ČIN ISKLJUČIVANJA, SUPROTNOSTI I LOGIČNOG RAZDVAJANJA ILI RAZJEDINJAVANJA, VEĆ U TOME PREPOZNAJU OSLOBAĐAJUĆI KREATIVNI POTENCIJAL ZA STVARANJE ARHITEKTONSKOG DELA KOJE PREDSTAVLJA VIŠEZNAČNOST U POJMOVNOM I OBLIKOVNOM SMISLU. SHOEBOX HOUSE EMITUJE SIMBOLE PROŠLOG VREMENA I KORISTI IDENTITET STAROG KAO POVOD ZA NOVE PROSTORNE INTERVENCIJE, GRADEĆI NA RUBOVIMA SPOJA STARO-NOVO STVARNOST PROMENLJIVOSTI I SAVITLJIVOSTI KOJA PRATI POTREBE SAVREMENOG ČOVEKA.
Vila Shoebox se nalazi u Trnovu u samom centru grada Ljubljane u Sloveniji. Reč je o renoviranju male postojeće kuće iz 1934. godine dizajnirane od strane arhitekte Emila Navinšeka, poznatog po inovacionim prostornim konceptima školskog nekoridorskog plana. Jedan od glavnih ciljeva autora bio je da nagovesti mesto koje nije statično i da otkrije ali i objasni pejzaž i sazrelost vremena koje u njega gleda, povezujući prošlost i sadašnjost na način koji predstavlja kompleksnije viđenje utilitarnosti arhitekture i koji prevazilazi probleme trajnosti sa kojima je arhitektura suočena.

Kutija kao element spoja prošlosti i sadašnjosti
Objekat je svedene forme, u svojoj osnovnoj ideji geometrijski čiste i jasne, u sledu postulata moderne arhitekture i korišćenju elementarnih kubusa – volumena, pravilnih i definisanih. Sastoji se od 3 kubusa, svaki u proporciji kutije za cipele, kao što je postojeći plan kuće. Kutije su složene sa smicanjem od 90 stepeni, što stvara nadvore i terase. Pokušaj međusobnog približavanja i ukrštanja dva pravca – isticanje čistih geometrijskih oblika i njihovo povezivanje sa iskustvom i vremenom, rezultirao je objektom zasnovanom na kubističkom principu razlaganja figure čija vertikalna kompozicija vodi pogled na gore i otkriva uslove za novo viđenje sopstva i okruženja.

Ulica u kojoj se nalazi vila uglavnom je bila izgrađena u 60-im i 70-im godinama s tipičnom jednoporodičnom stambenom kućom napravljenom u kombinaciji bele fasade i obloga tamnog drveta. Materijalizacija fasade ostaje u kontekstu ulične arhitekture, jer arhitektura u ovom slučaju nije artikulisana u vidu negacije, odsustva i bunta, već kao multidimenzionalan prostor u kome je mapirano mnoštvo nesagledivih potencijala koji svojim konceptom omogućava konstituisanje nove forme dela u pokretu.

JEDAN OD GLAVNIH CILJEVA AUTORA BIO JE DA NAGOVESTI MESTO KOJE NIJE STATIČNO I DA OTKRIJE, ALI I OBJASNI PEJZAŽ I SAZRELOST VREMENA KOJE U NJEGA GLEDA, POVEZUJUĆI PROŠLOST I SADAŠNJOST NA NAČIN KOJI PREDSTAVLJA KOMPLEKSNIJE VIĐENJE UTILITARNOSTI ARHITEKTURE I KOJI PREVAZILAZI PROBLEME TRAJNOSTI SA KOJIMA JE ARHITEKTURA SUOČENA.

Ulica u kojoj se nalazi vila uglavnom je bila izgrađena u 60-im i 70-im godinama s tipičnom jednoporodičnom stambenom kućom napravljenom u kombinaciji bele fasade i obloga tamnog drveta. Materijalizacija fasade ostaje u kontekstu ulične arhitekture, jer arhitektura u ovom slučaju nije artikulisana u vidu negacije, odsustva i bunta, već kao multidimenzionalan prostor u kome je mapirano mnoštvo nesagledivih potencijala koji svojim konceptom omogućava konstituisanje nove forme dela u pokretu.// ekVESNA RAVIĆ- Više u EKO KUĆI No26

Od elemenata enterijera oblikovani su podignuti podijumi, niše, plakari, mali prostori za sedenje.

Srce kuće – presek svih volumena i spoj starog i novog dela jeste stepenište

Integracijom do potpune pripadnost prirodi

PETRA OSTANEK NA MEĐUNARODNOM KONGRESU ODRŽIVA ARHITEKTURA-ENERGETSKA EFIKASNOST ODRŽANO OD 6-8 OKTOBRA 2017 U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI U BEOGRADU
PETRA OSTANEK JE JEDAN OD OSNIVAČA ARHITEKTONSKOG BIROA O+P>A I SOBA, GDE IMA FUNKCIJU VOĐE PROJEKATA. TAKOĐE, KAO ARHITEKTA SVOJ RADNI OPUS UPOTPUNJAVA I SA TIMOVIMA U BIROU ENOTA I GENIUS LOCI. PETRA ORGANIZUJE MNOGOBROJNE IZLOŽBE, GDE KAO ČLAN ŽIRIJA UČESTVUJE NA TAKMIČENJIMA I DODELAMA NAGRADA, MEĐU KOJIMA SE IZDVAJAJU BRICK AWARD SE EUROPE 2015 I GREEN PENCIL 2015. OD 2009. DO 2013. GODINE BILA JE ČLAN ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO, KAO I PREDSEDNIK ASOCIJACIJE ARHITEKATA U KOMORI ZA ARHITEKTURU I PROSTORNO PLANIRANJE SLOVENIJE. OSVOJILA JE MNOGOBROJNE NAGRADE KAO ČLAN RAZLIČITIH ARHITEKTONSKIH TIMOVA NA ARHITEKTONSKIM KONKURSIMA I TAKMIČENJIMA. PETRA OSTANEK JE NOSILAC PRIZNANJA GREEN PENCIL AWARD 2014, AUTOR JE VELIKOG BROJA STRUČNIH TEKSTOVA, I UREDNICA JE PREDSTOJEĆE KNJIGE O ISTORIJI URBANOG PLANIRANJA, POVODOM 650. GODIŠNJICE NOVOG MESTA.
Projektovanje ugostiteljskih objekata često podleže uticaju niza diktiranih pravila. U hotelijerstvu i ugostiteljstvu kao posebnoj grani, zastupljene su norme koje direktno utiču na projektovanje i dizajn objekata.

Standarde postavljaju trendovi, menadžeri, zastupnici velikih lanaca i vlasnici kojima je brza isplativost najčešće jedino merilo uspešnog projekta. Od ugostiteljstva ne možemo odvojiti pojam luksuza. Luksuz ima svoje kategorije, koje najlakše raspoznajemo po ’broju zvezdica’. Svaka kategorija podrazumeva određenu površinu sobe, sadržaj, raspored, opremu i organizaciju. Da su se strogo držale pravila, da su pale pod uticaj uobičajenog i standardizovanog, autorke objekta Apartmani Ortenia, Petra Ostanek i Tinka Prekovič, ne bi proizvele arhitekturu vrednu pažnje. Veliki izazov je bio pred njima, jer su znale da projektuju objekat koji će biti pozicioniran u poetičnom okruženju, na padini ispod dvorca, u malom mestu na jugoistoku Slovenije – Podčetrtek. Nenarušen, sam sebi dovoljan predeo pun zelenila, kao i prepoznatljivi dvorac na najvišoj koti okruženja, predstavljaju vrlo inspirativne, ali i zahtevne kulise koje lako mogu da se naruže neadekvatnim arhitektonskim odgovorom. Arhitekti su evidento ukazali poštovanje prirodnom okruženju i prepustili su mu dominaciju u odnosu na novoizgrađeni objekat.

Koncept prožima sve nivoe projektovanja, pa je tako primenjen i na rešenju konstrukcije. Statika objekta rešena je lakim potezima u karakteru zakona prirode. Objekti prate padinu na kojoj su nastali. Delimično su upušteni u teren i ostvaruju dodatni nivo integracije sa tlom. Masu zauzima betonska ploča koja reaguje kao teg na kosom terenu i pravi strukturalnu bazu objekta. Na tu potporu naslanja se drvena konstrukcija sačinjena od stubova, greda i rogova koji formiraju ram, tj. konture objekta.

APARTMANE ORTENIA ČINI 6 CELINA PODELJENIH U 3 KUBIČNE FORME SMEŠTENE NA OBRONCIMA PLANINE U MALOM MESTU NA JUGOISTOKU SLOVENIJE. ARHITEKTI SU USPELI DA, VODEĆI RAČUNA O POTREBAMA SAVREMENOG GRADSKOG ČOVEKA, OBJEKAT HARMONIČNO UKLOPE U PRIRODU I DA, PRATEĆI NJENE ZAKONE, NE NARUŠE KRAJOLIK I ISKORISTE OKRUŽENJE KAO ELEMENT ARHITEKTURE

Savremen pristup projektovanju sagledava se u osnovi objekta. Svaki kubus na nivou višeg terena deli se na dva identična apartmana. Svaki apartman unutar dnevnog prostora ima samo jednu pregradu – zid koji deli spavaću i dnevnu zonu, a jedinice praktično ne poseduju enterijerska vrata, ukoliko ne računamo vrata minimalnog toaleta.// ek NIKOLA MARAVIĆ – Više u EKO KUĆI No25

Enterijer je savremen, čistih ivica i toplih boja i prožet je tradicionalnim elementima. Zahvaljujući velikim prozorskim oknima, pejzaž postaje deo enterijera.

Hiša MJ

DRVENA MONTAŽNA KUĆA SA KONSTRUKCIJOM OD PREFABRIKOVANIH DRVENIH RAMOVA I FASADOM OD ARIŠA. PODIGNUTA JE NA IVICI ŠUME, NADOMAK NOVOG MESTA U SLOVENIJI. JEDNOSTAVNIJE MODERNISTIČKE FORME, SA KOMPOZICIJOM KOJA POŠTUJE NAČELA SAME PRIRODE, I SA MATERIJALIZACIJOM KOJOM SE ČVRSTO INTEGRIŠE U OKRUŽENJE, ONA DAJE JEDAN OD MOGUĆIH ODGOVORA NA PITANJE SAVREMENOG “BEKSTVA OD URBANOSTI”.
Kuća je pozicionirana na šumovitom uzvišenju sa koga se pruža izvanredan pogled na grad. U tom smislu, ona koristi urbanost kao jedan od svojih kvaliteta, ali je istovremeno dovoljno daleko od gradske vreve da sva ostala čula nemaju dodira sa konotacijom grada. Do kuće se stiže duhovito organizovanom serijom stepenika, što korisnicima ovog doma omogućava da uvek budu u formi. Drvo se kao preovlađujući materijal gradnje odlično uklapa sa okolnom šumom, pa se kuća stapa sa okruženjem na najprirodniji način. U kuću se ulazi kroz prostrani foaje, a veoma interesantno rešenje predstavlja činjenica da u kući nema hodnika, već se iz spavaćih soba direktno silazi u oblast dnevnog boravka, preko platforme koja je integrisana u njemu. Ovakav koncept ukazuje na odličnu iskorišćenost prostora. Sve sobe su opremljene ugrađenim policama za knjige i plakarskim ostavama koje se protežu od poda do plafona, pa prostor izgleda komforniji i veći.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna, i prema savremenom konceptu života, integrisana je u prostor dnevnog boravka. Sa frontovima bez ručki, odražava savršenu ravnotežu elegancije i praktičnosti. Trpezarija je tretirana kao središte doma, mesto neformalnog okupljanja prijatelja, ali i deljenja intimnih porodičnih trenutaka, i kao takva ona predstavlja vezu sa svim ostalim prostorijama u kući.

Iako se nalazi na severnoj strani, ovaj prostor je svojom dužom stranom ostakljen, sa naizmeničnim smenjivanjem kliznih i fiksnih portala, kako se ne bi ograničio impozantan pogled na grad u dolini. Bela je dominantna boja čitavog enterijera kuće. //ek MARE JANKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No07

KLIJENT JE ŽELEO DA SVOJOJ PORODICI SAGRADI SAVREMENU KUĆU SA PROSTRANIM I SVETLIM ŽIVOTNIM PROSTOROM. KONFIGURACIJA TERENA I POGLED NA GRAD SU USLOVILE DA SE KUĆA OTVARA PREMA SEVEROZAPADU.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna i prema savremenom konceptu života.

Sve sobe su opremljene policama i plakarskim ostavama od poda do plafona.

Hiša MJ

DRVENA MONTAŽNA KUĆA SA KONSTRUKCIJOM OD PREFABRIKOVANIH DRVENIH RAMOVA I FASADOM OD ARIŠA, PODIGNUTA JE NA IVICI ŠUME NADOMAK NOVOG MESTA U SLOVENIJI. JEDNOSTAVNE MODERNISTIČKE FORME, SA KOMPOZICIJOM KOJA POŠTUJE NAČELA SAME PRIRODE, I SA MATERIJALIZACIJOM KOJOM SE ČVRSTVO INTEGRIŠE U OKRUŽENJE, ONA DAJE JEDAN OD MOGUĆIH ODGOVORA NA PITANJE SAVREMENOG “BEKSTVA OD URBANOSTI”.
Kuća je pozicionirana na šumovitom uzvišenju sa koga se pruža izvanredan pogled na grad. U tom smislu, ona koristi urbanost kao jedan od svojih kvaliteta, ali je istovremeno dovoljno daleko od gradske vreve da sva ostala čula nemaju dodira sa konotacijom grada. Do kuće se stiže duhovito organizovanom serijom stepenika, što korisnicima ovog doma omogućava da uvek budu u formi. Drvo se kao preovlađujući materijal gradnje odlično uklapa sa okolnom šumom, pa se kuća stapa sa okruženjem na najprirodniji način. U kuću se ulazi kroz prostrani foaje, a veoma interesantno rešenje predstavlja činjenica da u kući nema hodnika, već se iz spavaćih soba direktno silazi u oblast dnevnog boravka, preko platforme koja je integrisana u njemu.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna, i prema savremenom konceptu života, integrisana je u prostor dnevnog boravka. Sa frontovima bez ručki, odražava savršenu ravnotežu elegancije i praktičnosti. Trpezarija je tretirana kao središte doma, mesto neformalnog okupljanja prijatelja, ali i deljenja intimnih porodičnih trenutaka, i kao takva ona predstavlja vezu sa svim ostalim prostorijama u kući.

Iako se nalazi na severnoj strani, ovaj prostor je svojom dužom stranom ostakljen, sa naizmeničnim smenjivanjem kliznih i fiksnih portala, kako se ne bi ograničio impozantan pogled na grad u dolini. Bela je dominantna boja čitavog enterijera kuće. Načelo “potrebnog i dovoljnog” je strogo poštovano, jer  minimalistički principi ističu lepotu i vrednost prostora samog po sebi. //ek MARE JANKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No07

KLIJENT JE ŽELEO DA SVOJOJ PORODICI SAGRADI SAVREMENU KUĆU SA PROSTRANIM I SVETLIM ŽIVOTNIM PROSTOROM.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna i prema savremenom konceptu života.