Search
Close this search box.
congress

Yeta kuća od balvana

Okružena  impozantnom  lepotom  alpskih pašnjaka i okolnih šuma, u italijanskom naselju Val Di Sella nalazi se mala arhitektonska jedinica Yeta od svega 13m2, delo arhitekte Flavija Galvanija. Projekat  je nastao na principima zaštite životne sredine i ekonomske održivosti, kao prototip mikro kuće koja se može lako uklopiti u različite lokacijske kontekste i namene. Njena izgradnja nije zahtevala nikakva iskopavanja u svrhu postavljanja temelja. Upotreba kompaktnih laganih modula obezbedila je izuzetno jednostavan transport i montažu. Koncipirana je maksimalno jednostavno, koliko god je to osnovna ideja eko kuće dozvoljavala, kako bi se postigao optimalni prostor u okviru minimalnih dimenzija.
Kućica je zrazito malih dimenzija, sa osnovom od 3.8m sa 4.4m i visinom od 3.3m, i u potpunosti  je izrađena od prirodnih reciklirajućih materijala. Svojim izgledom podseća na strukturu naslaganih stabala, prizor karakterističan za obode alpskih venaca. Ovakvim rešenjem drvene fasade, opna kuće se praktično i ne razlikuje od prirodnog okruženja. Tehnologija se nenametljivo stapa sa drvetom kao najzastupljenijim materijalom i pravi kontinuum između spoljnog prostranstva i ugodne unutrašnjosti.

Objekat je organizovan oko multifunkcionalnog centralnog prostora usmerenog ka neposrednom okruženju, koji je ograničen jedinim strogo definisanim prostorom, sanitarno-kuhinjskim blokom minimalnih dimenzija. Osnovna ideja ovog prostora ogleda se u multifunkcionalnosti, odnosno u mogućnosti prihvatanja različitih sadražaja u zavisnosti od potreba. Yeta se može koristiti u različite svrhe: kao opservatorija sa pogledom na šumu,  istraživačka laboratorija, prostor za meditaciju, izložbeni prostor, kiosk.

Ekološki koncept kuće zasnovan je na mini fotonaponskom  sistemu, LED rasveti niske potrošnje i drugim mini kontrolnim sistemima na nivou pametne kuće. Mini fotonaponski  sistem sastoji se od šest monokristalnih solarnih modula koji proizvode struju i povezani su sa sistemom za skladištenje energije. Upotrebom ovog sistema kuća postaje nezavisna od električne mreže.

Održavanje toplote zimi  omogućeno je postavljanjem izolacije na fasadnu drvenu ljusku,  kao i ugradnjom prozora sa dvostrukim staklom na prednjoj fasadi. Na krovu se sakuplja kišnica, nakon čega se prečišćava i koristi u kuhinji i kupatilu, dok se iskorišćena voda čuva u posebnom rezervoaru.// ek ALEKSANDRA PRAŠTALO – Više u EKO KUĆI No15

YETA kuća od balvana

YETA PREDSTAVLJA PROTOTIP MINIMALNE ARHITEKTONSKE JEDINICE MULTIFUNKCIONALNOG KARAKTERA ZASNOVANOG NA PRINCIPINAMA EKOLOŠKE GRADNJE I EKONOMSKE ODRŽIVOSTI. SVOJIM IZGLEDOM PODSEĆA NA STRUKTURU NASLAGANIH STABALA KOJA SE U POTPUNOSTI UTAPA U OKRUŽENJE OSTVARUJUĆI POVEZANOST KUĆE I PRIRODE.
Okružena  impozantnom  lepotom  alpskih pašnjaka i okolnih šuma, u italijanskom naselju Val Di Sella nalazi se mala arhitektonska jedinica Yeta od svega 13m2, delo arhitekte Flavija Galvanija. Projekat  je nastao na principima zaštite životne sredine i ekonomske održivosti, kao prototip mikro kuće koja se može lako uklopiti u različite lokacijske kontekste i namene. Njena izgradnja nije zahtevala nikakava iskopavanja u svrhu postavljanja temelja. Upotreba kompaktnih laganih modula obezbedila je izuzetno jednostavan transport i montažu. Koncipirana je maksimalno jednostavno, koliko god je to osnovna ideja eko kuće dozvoljavala, kako bi se postigao optimalan prostor u okviru minimalnih dimenzija.
Kućica je izrazito malih dimenzija, sa osnovom od 3.8m sa 4.4m i visinom od 3.3m, i u potpunosti  je izrađena od prirodnih reciklirajućih materijala. Svojim izgledom podseća na strukturu naslaganih stabala, prizor karakterističan za obode alpskih venaca.

Ovakvim rešenjem drvene fasade, opna kuće se praktično i ne razlikuje od prirodnog okruženja. Tehnologija se nenametljivo stapa sa drvetom kao najzastupljenijim materijalom i pravi kontinuum između spoljnog prostranstva i ugodne unutrašnjosti.
Objekat je organizovan oko multifunkcionalnog centralnog prostora usmerenog ka neposrednom okruženju, koji je ograničen jednim strogo definisanim prostorom, sanitarno-kuhinjskim blokom minimalnih dimenzija. Osnovna ideja ovog prostora ogleda se u multifunkcionalnosti, odnosno u mogućnosti prihvatanja različitih sadržaja u zavisnosti od potreba.

YETA SE MOŽE KORISTITI U RAZLIČITE SVRHE: KAO OPSERVATORIJA SA POGLEDOM NA ŠUMU, ISTRAŽIVAČKA LABORATORIJA, PROSTOR ZA MEDITACIJU, IZLOŽBENI PROSTOR, KIOSK.

Ekološki koncept kuće zasnovan je na mini fotonaponskom sistemu, LED rasveti niske potrošnje i drugim mini kontrolnim sistemima na nivou pametne kuće. Mini fotonaponski sistem sastoji se od šest monokristalnih solarnih modula koji proizvode struju i povezani su sa sistemom za skladištenje energije.// ek VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No16

Strawberry Drvo Black

U novembru 2012. godine, kompanija Strawberry energy je u saradnji sa gradom Beogradom i opštinom Palilula postavila javni solarni punjač mobilnih uređaja u Tašmajdanskom parku. Dizajn punjača delo je arhitekte Miloša Milivojevića. Ovaj specijalni model solarnog punjača nazvan je Strawberry Drvo Black. Drugi po redu u Beogradu, a osmi u Srbiji, javni solarni punjač za mobilne uređaje omogućava svim posetiocima Tašmajdanskog parka da napune svoje mobilne telefone, tablet računare i multimedijalne uređaje energijom Sunca.
Punjač transformiše solarnu energiju u neophodnu električnu, koncipiran je kao imitacija drveta, i simbolično se priključuje parku koji ga okružuje u borbi za planetu bogatiju kiseonikom. Zajedno sa okolnim drvećem, Strawberry Drvo Black nas podseća na važnost očuvanja životne sredine i čistog vazduha. Kao što pravo drveće apsorbuje CO2 , a oslobađa kiseonik, čime naše okruženje čini zdravijim i čistijim, tako i Strawberry Drvo Black, kao „zelena alternativa“ dopunjavanja prenosivih uređaja, koristi čistu solarnu energiju, a pritom ne proizvodi nikakve štetne materije, te na ovaj način takođe doprinosi smanjenju emisije CO2. Glomazna, ali elegantna konstrukcija, dugačka je više od tri i po a visoka četiri i po metara i podražava konture pravog drveta.
Strawberry Drvo Black je prilagođeno korisnicima, a zbog svoje tanane umetničke forme podseća na skulpturu. Dugačka klupa u čiji su naslon već ugrađeni punjači za različite tipove mobilnih telefona, pozicionirana je ispred Strawberry Drveta Black i dovoljno je velika da ugosti više ljudi, tako da pored osnovne funkcije punjenja mobilnih uređaja, predstavlja i mesto za odmor i druženje.
Kvadratna površina na vrhu solarnog punjača pokrivena je sa devet „thin-film“ staklenih solarnih panela i devet pomoćnih staklenih panela. Ona istovremeno predstavlja nadstrešnicu koja štiti korisnike u slučaju loših vremenskih prilika. Ovu strukturu solarnih ćelija drži veštačka krošnja koja se sastoji iz osam čeličnih grana. Podsećajući na pravo drvo, Strawberry Drvo Black se savršeno uklapa u okolinu i čini se kao da je oduvek bilo deo ovog parka.