Alumil Exl1

Slovenija zaustavila uvođenje 5G tehnologije na svojoj teritoriji

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Kako navode, vlada je sa dnevnog reda skinula strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodeli frekvencijskog spektra za 5G na predlog ministra za upravu Rudija Medveda. On je za slovenačke medije izjavio kako su “pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna”.

Slovenija je prva zemlja u svetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njeni izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

Odlaganjem rasprave o odobrenju frekvencijskog spektra za 5G dok se ne istraže efekti te tehnologije na ljude i okolinu, učinjen je dalji korak u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode, prenose mediji.

Slovenija nije usamljena u sprečavanju 5G “prodora” na svoj tlo. I Švajcarska je pre nekoliko dana, takođe odložila uvođenje 5G nakon niza protesta prošle godine.

U Srbiji je početkom godine održan protest protiv uvođenja 5G mreže, a na ovogodišnjem Kopaonik Biznis Forumu najavljeno je uvođenje 5G-a u Srbiju 2021. godine.

Izvor: Mondo/Tanjug

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: