Rano otkrivanje virusa u budućnosti: Naučnici razvijaju čip koji će se ugrađivati pod kožu

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Da li ćemo u budućnosti moći da znamo da li smo nosioci virusa i pre nego što se pojave simptomi?

Jedna od glavnih briga oko koronavirusa jeste njegov period inkubacije – osoba je u mogućnosti da se kreće slobodno, šireći virus oko sebe čak do dve nedelje i ne znajući da je njegov organizam “rasadnik” virusa.

Ali, šta ako bi osoba mogla da zna da je bolesna pre prvih simptoma bolesti?

Kompanija, koja se bavi razvojem bioloških rešenja u oblasti tehnologije – biotek – Profusa, objavila je da DARPA finansira njihovu studiju u kojoj će biti ispitano koliko uspešno novi bio-senzor tj. čip ugrađen pod kožu može da detektuje grip i pre, nego što se on pojavi. Trenutno, ovaj sistem bi mogao da bude testiran i prilikom praćenja i prevencije tj. ranog određivanja korona virusa.

U budućnosti čip ugrađen pod kožu mogao bi da spreči epidemije i pandemije virusa i drugih oboljenja, koja su poput gripa i koronavirusa.

Navodno, čip, osim merenja parametara zdravlja ne šalje i ne prima nikakve druge informacije i komunicira isključivo sa telefonom sa kojim je povezan. Biočip je zasnovan na merenju nivoa kiseonika u različitim tkivima pod kožom, promene količine kiseonika u tkivima mogle bi biti indikator bolesti pre, nego što osoba i sama zna da je bolesna, odnosno oseća bilo kakve simptome. Studija bi trebalo da dokaže ove mogućnosti i da razvije algoritme sistema za rano otkrivanje promena, koji su u stanju da biološke promene unutar tela nosioca senzora prevedu u preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Neprofitna organizacija RTI International zajedno sa Djuk univerzitetom i Imperijalnim koledžom London, učestvuje u ovom istraživanju, koje finansira DARPA – agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku Sjedinjenih Američkih Država, kakve su sam internet, GPS, AI i mnoge druge.

Prema objavi sajta Mashable biosenzor nije toliko strašan, koliko to možda zvuči – ne odaje nikakve medicinske informacije o nosiocu niti odašilje ili prima bilo kakve druge podatke.

Već sad postoje dobrovoljci, koji zarad istraživanja koronavirusa, za šta je ovaj novi biočip idealan, žele da im čip bude ugrađen ispod kože.

Izvor: Mondo

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: