Search
Close this search box.

PRICKEROVA NAGRADA ZA 2022. DODELJENA DIEBEDU FRANCISU KEREU

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

Diébédo Francis Kéré

LOKACIJA:

FOTOGRAFIJE:

Lars Borges
 
 

LAUREAT NAJVEĆE NAGRADE ZA ARHITEKTURU ZA 2022. GODINE, PRICKEROVE NAGRADE ZA ARHITEKTURU JE DIEBEDO FRANCIS KERE, POZNAT KAO FRANCIS KERE, ARHITEKTA ROĐEN U BURKINI FASO, PEDAGOG, DRUŠTVENI AKTIVISTA, DOBITNIK NAGRADE AGA KHAN ZA ARHITEKTURU 2004. GODINE. ON JE PREPOZNAT ZA „OSNAŽIVANJE I TRANSFORMACIJU ZAJEDNICA KROZ PROCES ARHITEKTURE“ I KORISTI LOKALNE MATERIJALE I GRADI SAVREMENE OBJEKTE ČIJA VREDNOST PREVAZILAZI SAMU STRUKTURU, FUNKCIJU I STABILIZACIJU BUDUĆNOSTI ZAJEDNICA.

„Kroz građevine koje demonstruju lepotu, skromnost, smelost i inventivnost, kao i integritet svoje arhitekture i gesta, Kere graciozno podržava misiju ove nagrade“, objašnjava u zvaničnom saopštenju Prickerove nagrade za arhitekturu.

 

 
 

„Nadam se da ću promeniti paradigmu, podstaknuti ljude da sanjaju i rizikuju. Ne treba da rasipate materijal zato što ste bogati. Svako zaslužuje kvalitet, svako zaslužuje luksuz, i svako zaslužuje udobnost. Mi smo međusobno povezani i kao što je briga o klimi, demokratiji i oskudici, to je zabrinutost svih nas.” – Fransis Kere, dobitnik Pricker arhitekture nagrade za 2022.

Gando Primary School, Photo by Erik-Jan Ouwerkerk

Rođen u Gandou, Burkina Faso 1965. i sa sedištem u Berlinu, Nemačka, Fransis Kere radi na „poboljšanju života i iskustva bezbroj građana u regionu sveta koji je ponekad zaboravljen“, kako objašnjava Pricker. Najstariji sin seoskog starešine i prvi u svojoj zajednici koji je pohađao školu, njegov prvi osećaj za arhitekturu poteklo je iz njegove učionice u detinjstvu kojoj je nedostajala ventilacija i svetlost, s jedne strane, a sa druge strane je postojao i malo osvetljen ali bezbedan prostor gde bi njegova baka sedela i pričala priče. Godine 1985. otputovao je u Berlin sa stipendijom za stolariju, učeći da pravi krovove i nameštaj danju, dok je noću pohađao nastavu. Dobio je stipendiju za pohađanje Technische Universitat Berlin (Berlin, Nemačka) 1995. godine, a diplomirao je arhitekturu 2004. godine.

Benga Riverside School, Photo by Francis Kéré

„Moramo se boriti da stvorimo kvalitet koji nam je potreban da poboljšamo živote ljudi.” – Francis Kere, dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu 2022.

Mlađi, Kere se zakleo da će jednog dana poboljšati škole u ​​ekstremnim klimatskim uslovima, omogućavajući „istinsko učenje, učenje i uzbuđenje“, a 1998. godine osnovao je Kere fondaciju za prikupljanje sredstava i zalaganje za pravo deteta na odgovarajuću učionicu. Njegovu prvu zgradu, osnovnu školu Gando 2001. godine, izgradili su i za meštane, koji su ručno izradili svaki deo ustanove, vođeni arhitektovim „inventivnim oblicima autohtonih materijala i modernog inženjeringa“. Ovaj projekat mu je dodelio nagradu Aga Khan za arhitekturu 2004. i doveo do pokretanja njegove vlastite prakse Kere Architecture, u Berlinu, Nemačka, 2005. Nakon ovog uspeha, druge osnovne,  srednje i medicinske ustanove usledile su širom Burkina Faso, Kenije, Mozambika i Ugande.

 
Gando Primary School, Photo by Erik-Jan Ouwerkerk

„Odrastao sam u zajednici u kojoj nije bilo vrtića, ali je zajednica bila vaša porodica. Svi su se brinuli o tebi i celo selo je bilo tvoje igralište. Moji dani su bili ispunjeni obezbeđivanjem hrane i vode, ali i jednostavnim druženjem, razgovorom i zajedničkom gradnjom kuća. Sećam se sobe u kojoj je moja baka sedela i uz malo svetla pričala priče, dok smo se mi stisnuli jedno uz drugo, a njen glas u sobi nas je zatvarao, pozivajući nas da se približimo i stvorimo bezbedno mesto. Ovo je bio moj prvi osećaj za arhitekturu.” – Francis Kere, dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu 2022.

Burkina Faso National Assembly (Rendering by Kéré Architecture) i Benin National Assembly (Rendering by Kéré Architecture)

„Poetski izraz svetlosti je dosledan kroz Kereova dela. Zraci sunca filtriraju zgrade, dvorišta i posredničke prostore, prevazilazeći oštre podnevne uslove kako bi ponudili mesta spokoja ili okupljanja“, dodaje se u zvaničnom saopštenju Prickerove nagrade za arhitekturu. Osim škola i medicinskih ustanova, Kereov rad u Africi uključuje, dve istorijske zgrade parlamenta koje su trenutno u toku izgradnje –  Nacionalnu skupštinu Burkine Faso (Uagadugu, Burkina Faso) i Nacionalnu skupštinu Benina (Porto-Novo, Republika Benin). Pored njih su karakteristični i TStartup Lions Campus (2021, Turkana, Kenija), kampus informacionih i komunikacionih tehnologija, i Tehnološki institut Burkine (Faza I, 2020, Koudougou, Burkina Faso) sastavljen od rashladnih zidova od gline.

Startup Lions Campus, Photo by Francis Kéré
Burkina Institute of Technology, Photo by Francis Kéré

Sa arhitektonskim izrazom koji je duboko ukorenjen u njegovom odrastanju i iskustvima u Gandou, Kere je preneo svetsku zapadnoafričku tradiciju, posebno praksu „opštenja ispod svetog drveta radi razmene ideja, pripovedanja priča, proslave i okupljanja“. U stvari, za paviljon Serpentine 2017, arhitekta je zamislio strukturu koja preuzima oblik od drveta, sa odvojenim krovom i nepovezanim, ali zakrivljenim zidovima formiranim od trouglastih indigo modula, boja koja predstavlja snagu u njegovoj kulturi i, više lično, plavu boubou – odeća koju je arhitekta nosio kao dete. Unutar paviljona, kišnica se sliva u centar, naglašavajući nestašicu vode koja je prisutna širom sveta. 

 
Serpentine Pavilion, Photo by Iwan Baan

Pored građenja na afričkom kontinentu, njegova izgrađena dela uključuju i strukture u Danskoj, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Neka od njegovih značajnih dela su Xylem u Umetničkom centru Tippet Rise (2019, Montana, Sjedinjene Američke Države), Léo Doctors’ Housing (2019, Leo, Burkina Faso), Srednja škola Lycée Schorge (2016, Koudougou, Burkina Faso), Nacionalni park Malija (2010, Bamako, Mali) i Opera Village (I faza, 2010, Laongo, Burkina Faso).

 
Xylem, Photo by Iwan Baan
Léo Doctors’ Housing, Photo by Francis Kéré
Lycée Schorge Secondary School, Photo by Iwan Baan
National Park of Mali, Photo by Francis Kéré
Opera Village, Photo by Francis Kéré

Gostujući profesor na Univerzitetu Harvard Graduate School of Design (Masachusetts, Sjedinjene Države), Yale School of Architecture (Konektikat, Sjedinjene Države), Francis Kere drži inauguraciju katedre za arhitektonski dizajn i učešće profesora na Tehničkom univerzitetu u Minhenu (Minhen, Nemačka ) od 2017. Počasni je član Kraljevskog arhitektonskog instituta Kanade (2018) i Američkog instituta arhitekata (2012) i ovlašćeni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (2009). Dodatne nagrade dodeljene tokom godina uključuju Globalnu nagradu Cite de l’Architecture et du Patrimoine za održivu arhitekturu (2009), BSI Sviss Architectural Avard (2010); Zlatna nagrada Global Holcim Avards (2012, Cirih, Švajcarska), Schelling Architecture Avard (2014); Memorijalna nagrada Arnolda V. Brunera za arhitekturu Američke akademije umetnosti i književnosti (2017); i medalju Fondacije Tomasa Džefersona za arhitekturu (2021).

Ceremonija 44. Pritzkerove nagrade, u čast laureata za 2022., Diebeda Francis Kerea, biće održana u Velikoj sali novootvorenog Marshall Building-a, Londonske škole za ekonomiju i političke nauke (London, Ujedinjeno Kraljevstvo), koju su dizajnirali Grafton Architects, predvođeni Farel i McNamara.

 
 

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS