Search
Close this search box.

PORTAL ZA PROZJUMERE U SRBIJI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
House 7361215 1280 1

LOKACIJA:

Inovativni portal i prednosti. Šta to znači za već postojeće i potencijalne prozjumere?

prozjumere

Centar za unapređenje životne sredine je objavio portal, namenjen podršci i informisanju građana, koji je pripremljen i pušten zvanično u rad. Portal ima primarnu nameru da podrži i informiše građane o izgradnji solarnih elektrana i  o sticanju statusa kupca – proizvođača (prozjumere).

Portal se nalazi na adresi : prozjumer.rs

1000 F 546431833 Xzdjkpgfpd9mojvzi84e55tczqfjh1hj 1

“Internet portal prozjumer.rs je namenjen svima koji su zainteresovani da postanu kupci-proizvođači i koji žele da izgrade solarnu elektranu na krovu svoje porodične kuće, kao i svima koji žele da saznaju više o mogućnostima upotrebe solarne energije za sopstvenu potrošnju u domaćinstvu”, izjavila je direktorka Centra za unapređenje životne sredine, Ivana Jovčić.

Takođe je navela da je namera da se, imajući u vidu da se institut kupac-proizvođač aktivno primenjuje manje od dve godine, proizvodnja obnovljive energije u domaćinstvima približi građanima.

Kako naša sagovornica ističe, na ovom portalu se mogu pronaći relevantne informacije koje vode kroz sve tehničke, proceduralne i finansijske aspekte, koje će pomoći građanima da izbegnu nepotrebne greške i troškove.

Na portalu prozjumer.rs mogu se pronaći tekstovi i ilustracije koje približavaju koncept proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, princip neto-merenja, načina rada i potrebna oprema za solarne elektrane, pregled aktuelnih subvencija za izgradnju, planiranje i određivanje veličine elektrane, procedura izgradnje i priključenja, potrebna prateća dokumentacija, kao i brojne druge informacije važne za uspešno i isplativo korišćenje energije Sunca u domaćinstvu. Na sajtu je takođe dostupna procena potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće kao i okvirna cena, koja se obračunava pomoću Solarnog kalkulatora, koji je između ostalog dostupan u sklopu sajta.

prozjumere

Predstavnik Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić, naveo je da će se učešće građana sve više menjati kroz sliku domaćeg elektroenergetskog sistema. U Srbiji se za 11 meseci ove godine, broj domaćinstva prozjumera, skoro utrostručio, sa 602 domaćinstva 2022. godine na 1.946 domaćinstava u 2023. godini, gde nastavlja da beleži rast.

Kada govorimo o regionalnom razvitku i prisustvu manjih i većih solarnih elektrana , Hrvatska je u 2022. godini duplirala broj solarnih elektrana da bi u 2023. godini beležila broj od 8.000 solarnih elektrana davajući impresivni rezultat. Ono što bi građane u Srbiji privuklo je skraćenje dobijanja statusa prozjumera, koji trenutno iznosi 20 dana, dok u Crnoj Gori i Hrvatskoj PDV na korišćenje i implementaciju energije sunca je ukinuta.

Portal pre svega, omogućava da se građani mogu upoznati sa terminima i konceptom snabdevanja energijom, sa benefitima obnovljivih izvora energije i koliko će biti važno u budućnosti.

Portal takođe pruža informaciju u vidu podcast-a (audio-formata) gde se sa stručnjacima takođe obrađuju ove teme i mnoge druge vezane za razvoj održive energije pod nazivom “Elektrifikacija 2.0“.

Na ovaj način, građani stiču neophodno znanje do kojeg je lako doći. Razvoj održive energije je jedan od najvažnijih agenda 21. veka stoga važno je da dopire do što veće publike kako bismo živeli u simbiozi sa prirodom ne čineći štetu.

Za više ovakvih novosti posetite našu rubriku ekologija.

Autor teksta: Radmila Nikić
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana