Alumil Exl1

Nova nada za osobe sa opekotinama: Uskoro moguće 3D štampanje kože

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Presađivanje kože koju u laboratoriji proizvode 3D štampači pruža novu nadu za osobe sa opekotinama.

Nije naučna fantastika, to je stvarnost. Zahvaljujući inovaciji francuskih naučnika, moguće je 3D štampanje kože. Na lutki, 3D štampač izbacuje niti gela, koje će postati nova koža. Uskoro će se koristiti za lečenje ljudi.

U laboratoriji u Bordou, preparat koji se ubrizgava u štampač zapravo je gel sa ćelijama i biološkim koktelom. Posle tri nedelje sazrevanja, stvoreni su fragmenti kože, koje će hirurg presaditi na pacijenta.

“Namenjeno je žrtvama sa opekotinama u ratnim zonama, vojnicima na bojnom polju. Možda ćemo razmotrili primenu ove tehnike kod ljudi koji imaju hronične bolesti ili rak”, kaže Marion Albui iz laboratoire “LabSkin” u Ationu.

Prva transplantacija uradiće se u bolnici u Marseju. Čekaju se prvi testovi na ljudima.

“Rok bi bio 12 do 18 meseci pre nego što ćemo prvi put probati novu kožu u kliničkom ispitivanju”, navodi Dominik Kasanova, šef odeljenja plastične i restorativne hirurgije.

U planu je i razvijanje sistema na osnovu kojeg će, posle skeniranja povrede pacijenta, 3D štampač direktno štampati kožu na rani.

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: