Na Fruškoj gori otkrivena nova vrsta šafrana

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja.

U pitanju je šumski šafran “Crocus tommasinianus”, saopštio je Nacionalni park Fruške gore.

U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne atraktivne lukovičaste vrste visokih planina koje krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio. Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju, a boja cveta je različita u zavisnosti od vrste, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni.

Šafran je u svetu poznat kao najskuplji i najtraženiji začin koji se pravi od prašnika samo jedne od mnogobrojnih vrsta, dok se tri vrste gaje kao ukrasne biljke.

Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih do sada nije našao, navodi se na sajtu Nacionalnog parka.

Međutim, ove godine su ipak uočeni i to na samo jednom mestu u zapadnom delu planine. U pitanju je šumski šafran “Crocus tommasinianus”. Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su, kako se kaže u saopštenju, u završnoj fazi cvetanja.

Izvor: Sajt Nacionalnog parka Fruške gore

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: