Search
Close this search box.
congress

Moguća nova pravila za proizvodnju i popravku elektronike

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Evropska unija bi uskoro mogla da uvede nova pravila za proizvodnju i popravku niza stvari – od mobilnih telefona, preko elektronike, do baterija i pakovanja.

Uskoro bismo mogli da se oprostimo od “kulture bacanja” i navike da proizvode kupujemo, koristimo kratko i onda odbacimo.

Ova pravila bi trebalo da osiguraju da proizvodi duže traju, ali i da ih je moguće popraviti ukoliko dođe do kvara. To bi u praksi značilo da će vaš telefon trajati duže i da će se lakše popravljati – pogotovo ukoliko je potrebno da se na njemu zameni ekran ili baterija.

Ove promene su deo svetskog pokreta nazvanog Pravo na popravku (Right to Repair), a trebalo bi da budu deo mera Evropske komisije.

Moguće je da će isti standardi važiti i van Evropske unije jer proizvođačima možda neće biti isplativo da proizvode modele slabijeg kvaliteta za druga tržišta.

U oktobru prošle godine, Evropska unija je usvojila mere obavezujući proizvođače da kućne aparate prave tako da traju duže. Oni su u obavezi da rezervne delove za mašine menjaju narednih deset godina.

Ova pravila stupaju na snagu 2021. godine i važe za rasvetu, mašine za pranje veša i suđa i frižidere. Nove mere trebalo bi da prošire spisak proizvoda za koje će važiti ista ili slična pravila.

“Ambiciozni predlog”

To je sve deo plana koji jedna zelena grupa naziva najambicioznijim i najsveobuhvatnijim predlogom za smanjenje uticaja stvari iz svakodnevne upotrebe na klimu i životnu okolinu.

Cilj je da proizvodi koji ne zagađuju životnu okolinu postanu uobičajeni.To bi, na primer, moglo da znači da proizvođači koriste šrafove, a ne lepak, ukoliko žele da nešto spoje.

Pravila bi trebalo i da stanu na put takozvane “prerane zastarelosti” – prakse da proizvođači namerno prave stvari slabijeg kvaliteta kako bi građani morali da kupuju nove modele.

“Ova strategija je jedinstvena prilika da promenimo način na koji proizvodimo, koristimo i bacamo naše proizvode tako da budu pogodni za ljude i planetu”, navode iz Evropskog biroa za životnu okolinu (EEB).Oni apeluju na evropske političare da njihov plan počnu da primenjuju u praksi.

Reciklirani materijal

Evropska unija takođe želi da smanji količinu bacanja hrane, ukine prevelika pakovanja i smanji zagađenje mikroplastikom.

Druge preporuke, koje se nalaze u predlozima poznatim kao Cirkularni ekonomski akcioni plan, glase:

– povećati reciklirane stvari u proizvodima

– smanjiti uticaj proizvoda na klimu i životnu okolinu

– pružiti podsticaj za nov način korišćenja proizvoda – da proizvođači zadrže vlasništvo nad proizvodom, ali i odgovornost za njegov kvalitet (poput automobila na lizing)

Ideja je naterati proizvođače da stvari prave tako da se ne kvare i to tako što će morati da plate račun popravke ili zamene.

Nova pravila idu korak dalje od prethodnih, čiji je cilj bio da obezbede popravku “belih proizvoda”, poput frižidera i mašina za veš.

Međutim, Iz EEB-a ističe da bi pravila trebalo da idu još dalje, time što će umanjiti nivo otpada u industriji i postaviti ciljeve za smanjenje upotrebe resursa širom Evrope.

Inače, ton kojim je dokument napisan je prilično zelen.

“Postoji samo jedna planeta Zemlja, a do 2050. godine svet će konzumirati toliko stvari kao da ih je tri”, reči su kojima počinje tekst. “Mnogi proizvodi se prebrzo pokvare, ne možete ih ponovo koristiti, popraviti ili reciklirati, a mnogi su napravljeni samo za jednu upotrebu”.

Primenu svih mera prvo će morati da odobre zemlje članice Evropske unije, kao i poslanici Evropskog parlamenta.

Izvor: BBC News na srpskom

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana