O magazinu

Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA je prvi magazin u širem regionu, posvećen eko održivoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti, najsavremenijim tehnologijama i sistemima građenja, kao i dizajnu, umetnosti i kulturi. Prvo, specijalno izdanje EKO KUĆE objavljeno je 2011. godine i od tada magazin izlazi redovno, punih 10 godina. Periodika izlaženja magazina je kvartalna: januar-mart; april-jun; jul-septembar; oktobar-decembar, a distribuira se u svim zemljama regiona – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.  EKO KUĆA iz broja u broj predstavlja najnovije projekte i dostignuća iz sveta, regiona i Srbije i informiše i edukuje stručnu i širu javnost o svetskim inovacijama. Reportaže o recentnim projektima iz zemlje, regiona i sveta pripremaju poznati svetski arhitekti, dizajneri, naučnici, kao i mnogi stvaraoci iz različitih oblasti kulture i života uopšte.

Magazin je prvenstveno namenjen projektantima, arhitektima, inženjerima, graditeljima i izvođačima radova i stručnjacima iz svih kompatibilnih oblasti, ali isto tako i dizajnerima, umetnicima i svima koji prate domaću i inostranu arhitektonsku i umetničku scenu, ljubiteljima putovanja, zdravog načina života, zainteresovanima za dostignuća i inovacije iz oblasti nauke i tehnike.

Širu čitalačku publiku predodredio je širok opseg tema koje su zastupljene u časopisu. Pored eko arhitekture, koja je glavna nit EKO KUĆE, u svakom broju čitaoce čekaju reportaže o umetnosti, putovanjima, nauci i tehnici, stilu života, ishrani, medicini i uopšte ekološkom načinu razmišljanja i života. O ovim temama pišu stalni kolumnisti EKO KUĆE, među kojima su: višestruko nagrađivana dizajnerka vrtova iz Londona Kejt Guld; univerzitetski profesor, scenarista, pisac i fado muzičar dr Maja Volk; reditelj i publicista Dragoslav Bokan; kao i mnogobrojni afirmisani i mladi stručnjaci iz različitih oblasti.

Glavni i odgovorni urednik EKO KUĆE je mr Vladimir I. Lovrić d.i.a, poznati arhitekta, enterijerista, dizajner, multimedijalni umetnik i teoretičar, pionir u primeni ekološki održivih i energetski efikasnih sistema u arhitekturi i utemeljivač primene solarne energije u arhitekturi u svetskim razmerama.

EKO KUĆA, kroz časopis i druge svoje aktivnosti, izložbe, manifestacije i kongrese koje organizuje, punih jedanaest godina uspešno promoviše i afirmiše ekološki i održivi pristup arhitekturi, dizajnu i umetnosti.

NADAM SE I VERUJEM DA SMO U PROTEKLIH JEDANAEST GODINA DOPRINELI DA EKOLOŠKI OTISAK SRBIJE I REGIONA BUDE ZELENIJI NEGO ŠTO JE BIO, I DA JE NAŠA MISIJA AFIRMISANJA EKOLOŠKOG PRISTUPA ARHITEKTURI, DIZAJNU, UMETNOSTI, KULTURI, NAUCI I ŽIVOTU UOPŠTE USPEŠNA. TRUDILI SMO SE DA ČASOPIS OSMISLIMO TAKO DA NJEGOVIM SADRŽAJIMA PROBUDIMO EKOLOŠKU SAVEST NAŠIH ČITALACA I TIME DOPRINESEMO SMANJENJU BROJA I DUBINE EKOLOŠKIH OŽILJAKA KOJE SVAKODNEVNO, USLED NEZNANJA, NEBRIGE I NEMARA NANOSIMO NAŠOJ ZAJEDNIČKOJ MAJCI ZEMLJI.

mr Vladimir Lovrić d.i.a.

glavni i odgovorni urednik EKO KUĆE