NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Foto: Vladan Aleksić

Kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji, fotograf Vladan Aleksić započeo je svoj umetnički projekat.

Kada je nastupilo vanredno stanje i preporuke o ograničenom kretanju, inspirisan praznim beogradskim ulicama fotograf Vladan Aleksić započeo je sa radom na seriji umetničkih fotografija. Beogradske ulice fotografiše u toku dana, ali kao da su potpuno prazne, sa figuricom robota iz Pixarovog crtanog filma “Wall-E” u prvom planu. 

“U predvečerje izbijanja epidemije COVID-19 u Srbiji, s proglašenim vanrednim stanjem preporuke su da se da se ne izlazi napolje. Ulice su daleko od praznih, ali još uvek ne znamo šta nam donosi sutra… Namera mi je bila da, korišćenjem raznih fotografskih tehnika od “stackinga” do upotebe ND filtera na objektivu, vizualno istražim mogućnost potpuno praznih gradova. Bio mi je potreban svedok toga, te je Wall-E bio logičan izbor zbog njegovih lutanja napuštenom Zemljom i potragom za ljubavlju…”

Kao što i sami znate, ulicama Beograda i dalje se u toku dana kreću ljudi i vozila, a Vladan efekat praznine postiže na specifičan način.

“Efekat praznine postižem time što za svaku lokaciju napravim do 50 fotografija i onda uklapam sa svake prazna mesta u finalnu fotografiju”.

Izvor: nationalgeographis.rs / Foto: Vladan Aleksić

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: