Hamb icon

O KONKURSU

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.


small-banner

Budući da ne postoji ograničenje po pitanju mesta postavljanja objekta, on se može smestiti na hipotetičkoj lokaciji bilo koje veličine, u gradu ili na selu, bilo gde na svetu.

Uslov je da ukupna površina objekta ne bude manja od 7m2, ni veća od 25m2 površine unutrašnjeg zatvorenog prostora. Otvoreni prostori kao tremovi, terase, krovne zelene površine i nadstrešnice ne obračunavaju se u propisanu kvadraturu.

Preporuke:

- treba predložiti konceptualni sistem za proizvodnju električne energije
- podrazumeva se postojanje sistema za prikupljanje i filtriranje atmosferske vode
- osmisliti strategiju upravljanja otpadom
Pravo učešća na konkursu imaju diplomirani arhitekti, pejzažni arhitekti, dizajneri, akademski i primenjeni umetnici starosti do 30 godina, kao i umetnici i studenti odgovarajućih fakulteta iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Italije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Grčke.
Zainteresovani mogu učestvovati na konkursu samostalno ili timski, a svaki učesnik može priložiti samo po jedan rad.

Kompletne konkursne uslove možete preuzeti ovde

Download now

NAGRADE

small-banner

Publikacije

Svi nagrađeni radovi će biti medijski pokriveni kroz objave radova na multimedijalnoj izložbi na Kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST, kao i u elektronskim i štampanim medijima.

Popis medijskih partnera koji su prihvatili da predstave pobednika konkursa u svojim glasilima, možete pronaći na www.ekokucamagazin.com/konkurs2022

Eko kuća magazin

Pobednički radovi, kao i radovi dobitnika specijalnih nagrada biće predstavljeni u specijalnom kongresnom izdanju Magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA no42 (oktobar-decembar 2022), kao i na portalu www.ekokucamagazin.com i na sajtu Kongresa www.congress-saee.com

Priznanja

Organizatori konkursa Udruženje EKOKULT+ i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu dodeliće priznanja autorima specijalno nagrađenih studentskih radova.

Žiri

Ziri Slika Vladimir Lovrić

Predsednik žirija

Predsednik Udruženja EKOKULTPLUS

OSNIVAČ ARHISOLAR, Srbija

Ziri Slika Sonja Radović Jelovac

Osnivač Studio Synthesis

Osnivač “Panarchy11 – Research

for resilience", Crna Gora

Ziri Slika Vladimir Lojanica

Dekan Arhitektonskog fakulteta Univerzitet u Beogradu

Osnivač Proaspekt

Srbija

Ziri Slika Marina Zajec

Osnivač Arhitektonskog ureda marina Zajec

Osnivač Arhitektura E.L.I.

Hrvatska

Ziri Slika Ljubomir Miščević

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Predsednik ISES Hrvatska

Hrvatska

Kontakt

Za sve informacije vezane za konkursne uslove i sva pitanja molimo Vas obratite nam se putem e-maila:

konkurs@congress-saee.com

Rokovi

GENERALNI SPONZOR

PODRŽALI