Search
Close this search box.
congress

Kako će "Metod jednog sata" promeniti način na koji čistite kuću

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Man Servant Doing Chores Around House

LOKACIJA:

MNOGIMA POMISAO NA GENERALNO SREĐIVANJE KUĆE STVARA OPTEREČENJE KOJE REZULTIRA UPORNIM ODLAGANJEM.

Kao i kod bilo kojeg drugog većeg projekta, mnogo je lakše rešavati kućne zadatke ako ih podelite na manje segmente. Ali čak i to može izgledati previše, posebno kada imamo i druge stresove u životu s kojima se suočavamo iz dana u dan.

ŠTA JE “METOD JEDNOG SATA”?

Metod jednog sata je jednostavna i efikasna strategija koja podrazumeva da svaki dan provedete sat vremena čisteći ili sređujući određeno mesto u svom domu, ili onoliko koliko možete u tom vremenskom periodu.

Cilj je obaviti koliko možete za određeno vreme kako ne biste osećali preopterećenost neredom.

TikTok je prepun super-pametnih ideja kako da ove dosadne zadatke učinite lakšim. Jedna od njih, koju je delila korisnica TikToka i agent za nekretnine iz Floride, Britt Scaffedi (@britt_scaffedi), postala je viralna u nekoliko objava. Radi se o jednostavnoj, ali efikasnoj strategiji nazvanoj Metod jednog sata. Ceo koncept je da svakog dana provedete samo jedan sat čisteći ili organizujući određeno područje svog doma, ili onoliko koliko možete u tom vremenskom periodu. U roku od mesec dana, vaš prostor će se preobraziti i biti lakši za održavanje – i to bez pritiska da sve stignete odjednom.

@britt_scaffedi

Check out my Simplify Your Life guide- step by step to decluttering and deep cleaning your home! Link in bio! #onehourmethod #cleantok #momtok #home ♬ Vlog – Soft boy

Scaffedi kaže da je ovaj metod slučajno osmislila jednog dana kada je bila u dugotrajnoj fazi osećaja nezadovoljstva i kao da ništa nije završila. “Pomislila sam: ‘Šta ako se samo jedan sat fokusiram na to da uradim šta god želim?'” kaže ona. “Ponekad bi to bilo samo jedan zadatak, a ponekad bih obavila više njih.”

Na primer, možda ćete uspeti u sat vremena da završite celu kuhinju. Ali ako je prošlo neko vreme od kada ste poslednji put sredili ili dubinski očistili taj prostor, usredsredite se na organizaciju samo jedne fioke ili temeljito čišćenje jednog aparata – onoliko koliko možete realno da obavite. Može vam pomoći da napravite listu po sobama ili zadacima (i prilično je zadovoljavajuće kada štiklirate stvari koje ste uspešno obavili)).

Cilj je da se ne opterećujete i da postepeno radite. Malo po malo, stvari će biti završene, a kad sve bude gotovo, možete redovno održavati red.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Trebinje
Turska, Mesopotamija i Kapadokija
Ostrvo Krf