Search
Close this search box.

Javni poziv ‎‎‏‏‎ ‎za energetsku sanaciju zgrada

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Javni Poziv Za Sanaciju Min

LOKACIJA:

Beograd

Sekretarіjat za energetiku raspisao je ovih dana javni poziv za energetsku sanaciju stambeno-poslovnih zgrada prikjučenih na toplane u Beogradu.

Rok za podnošenje prijava je do četvrtog decembra, a na javni poziv se mogu odazvati stanari stambenih zgrada sa minimalno pet stanova, pod uslovom da objekat nije pod zaštitom spomenika kulture, kao i da je zgrada upisana u odgovarauće registre stambenih zajednica.

Sekretarіjat za energetiku raspisao je ovih dana javni poziv za energetsku sanaciju stambeno-poslovnih zgrada prikjučenih na toplane u Beogradu.
Foto: Youtube printscreen/biologija za zainteresovane

Neopodno je i da je odluka o učešću na ovom javnom pozivu skupštine svake stambene zgrade doneta većinom, koju čine najmanje dve trećine ukupnog broja glasova vlasnika posebnih delova zgrade. Osim toga, sve te zgrade moraju da imaju upotrebnu dozvolu ili rešenje o ozakonjenju, odnosno dokaz da je objekat upisan u katastar nepokretnosti.

Neopodno je da je odluka o učešću na ovom javnom pozivu skupštine svake stambene zgrade doneta većinom
Foto: Youtube printscreen/Dragan Trifunovic Helivideo

– Ovo je prvi put da je obezbeđena podrška energetskoj sanaciji pod ovako povoljnim uslovima. Projekat sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD sa jedinicama lokalne samouprave u 16 gradova, a u Beogradu sa Sekretarijatom za energetiku. Sanacija obuhvata radove na fasadi, krovu i instalaciji grejanja i ne obuhvata zamenu stolarije. Budžetom Srbije su predviđena sredstva od oko 64,5 miliona evra, od čega je poklon EBRD 4,5 miliona, kaže za “Politiku” Dušan Rakić, sekretar Sekretarijata za energetiku.

Plan je da se sanacija odradi za dve godine i pre svega se odnosi na one koje su energetski neefikasne, što znači da se ne odnosi na nove zgrade -naveo je Rakić za pomenute medije.

Pošto će se po završetku ovog posla trošiti manje enegije i računi će biti manji, kako za grejanje zimi, tako i za hlađenje leti
Foto: Youtube printscreen/Dragan Trifunovic Helivideo

– Energetskom sanacijom moguće je uštedeti i do 80 odsto energije, pogotovo na objektima koji su loše izolovani. Pošto će se po završetku ovog posla trošiti manje enegije i računi će biti manji, kako za grejanje zimi, tako i za hlađenje leti – ističe izvor.

Na pitanje koji je trošak građana za ovaj posao (koliko će njih da košta), da li mogu da plaćaju na rate, ističe da je 50 odsto sredstava – poklon, a preostalih 50 procenata će se plaćati odloženo na 120 mesečnih rata.

Plan je da kompletan trošak bude manji od uštede u tošenju energije
Foto: Youtube printscreen/biologija za zainteresovane

– Plan je da kompletan trošak bude manji od uštede u tošenju energije. Postupak za prijavljivanje za konkurs je krajnje jednostavan. Pored osnovnih podataka o zgradi, potrebno je obezbediti potpise vlasnika stanova – kaže Rakić za “Politiku”.

Osim što zgrada mora da bude priključena na toplanu, uslov za dobijanje sredstava je da je na sistem daljinskog grejanja priključeno minimum 75 odsto od ukupnog broja stanova i lokala.

Autor teksta: maja
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana