Search
Close this search box.

Grbavi kitovi - vrsta koja je preživela

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Sećate li se kada je jednoj od najvećih životinja na svetu pretio nestanak?

Tokom 1960-ih i 70-ih komercijalni izlov je toliko proredio mnoge vrste velikih kitova da se činilo kako će svet postati siromašniji za čitavu jednu dimenziju čudesnog.

Ali to se nije dogodilo. Ako danas u zimskim mesecima posetite kanal Auau između havajskih ostrva Maui i Lanaj, videćete kako okean vrvi divovima. Grbavi kitovi teški i do 40 tona izranjaju, skaču, vrte se, udaraju perajima i repovima po površini vode. Iskaču iz mora gotovo čitavom dužinom od 12 metara, a zatim padaju natrag uz gromovito PLjUS! koje se čuje kilometrima.

Nakon što im se u svetu broj smanjio na svega nekoliko hiljada, 60-ih godina prošlog veka na snagu je stupila međunarodna zabrana ubijanja kitova, pa su se te životinje počele oporavljati. Trogodišnji popis populacija nazvan SPLASH (Structure of Populations, Level of Abundancand Status of Humpbacks) koji bi ubrzo trebalo da se završi, najveće je i najintenzivnije istraživanje grbavih kitova dosad. Ono bi moglo da utvrdi kako samo severnopacifička populacija broji 10.000 jedinki, a možda i 25.000.

Dve trećine tih kitova okupljaju se oko Havaja između kraja novembra i maja. Najviše se zadržavaju u samom kanalu i u ostalim područjima Državnog morskog utočišta za grbave kitove Havajska ostrva, koje obuhvata površinu od 3550 kvadratnih kilometara. Pored onih grbavih kitova koji svojim vodoskokom iz otvora za vazduh mame zadivljene usklike radoznalih s čamaca za posmatranje, postoje i oni što se kriju ispod površine.

Kitovi se obično pogledima izlažu samo nakratko, kad proseku svetlucavu površinu okeana kako bi udahnuli. Iako je ova vrsta mnogo aktivnija na površini nego većina ostalih kitova, ipak oko 90 posto života provedu ispod površine. Šta li se dešava tamo dole? Lutaju dalekim surovim i zabačenim morskim prostranstvima, gde naučnici ne mogu da ih prate. Nije čudo što su osobine kitova, tih najvećih zemaljskih oblika života, i dalje obavijene velom tajni. Ali u čudesno čistim, plavim i toplim vodama kanala Auau, istraživači su prikupili nove dokaze o jednom važnom trenutku: udvaranju i rađanju…

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana