Alumil Exl1
NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

LIGC Applications razvio je Guardian G-Volt masku za lice, sa sistemom filtracije, od grafena koji se može sterilisati i sigurno ponovo koristiti.

Globalno interesovanje za zaštitne maske raslo je poslednjih meseci, zbog stalnih epidemija koronavirusa širom sveta. Međutim, kompaniji, sa sedištem u Njujorku, saopšteno je da je trebalo pet godina da dizajnira i testira masku, a sada finansiraju projekat na mreži.

Svojim sistemom filtracije grafena, Guardian G-Volt je 99% efikasan u odnosu na čestice veće od 0,3 mikrometra, a 80% efikasne u odnosu na sve manje, tvrdi LIGC Applications. Maska respirator N95 blokira 95 odsto čestica preko 0,3 mikrometra. Virusi poput koronavirusa mogu se prenijeti kroz sitne kapljice vode.

Električni naboj niskog nivoa proći će kroz Guardian G-Volt kada se preko USB porta priključi na prenosni baterijski paket. Ovo naelektrisanje odvratilo bi sve čestice zarobljene u masci grafena. Kod kuće, sistem za priključivanje omogući će da se maska u potpunosti steriliše kako bi se mogla ponovo nositi.

Sa izbijanjem koronavirusa širom sveta, efikasnost N95 respiracijskih maski dovedena je u pitanje. Jednom kada ove maske postanu vlažne, morate ih odložiti i zameniti. “Potpuno razumemo i vreme je razlog za ovaj cinični odgovor,” izjavio je Dezeenu šef međunarodne terenske organizacije LIGC Applications, Levin.

Međutim, naglasio je da se maska pravi godinama, a testirana je i na Univerzitetu Ben Gurion u Izraelu i na Univerzitetu Rice u SAD-u. “Vreme kampanje za nas je usklađivanje sa potrebom i tehnologijom širom sveta”, dodao je Levin. “Mi smo pre svega naučnici i velika nam je čast što možemo da ovu tehnologiju uvedemo u vreme potrebe.”

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno savetuje samo one koji su u direktnom kontaktu sa koronavirusnim pacijentima i ljude koji imaju kašalj da nose masku. Maske mogu zaštititi od udisanja virusa preko nosa i usta, ali još uvek se može uhvatiti kroz oči. Redovno pranje ruku je najefikasnija odbrana protiv koronavirusa.

Grafen – materijal debljine atoma koji ima niz impresivnih karakteristika – prirodno je antibakterijski, pa Guardian G-Volt takođe može zaštititi korisnika od bakterija. Bakterije otporne na antibiotike takođe predstavljaju sve veću opasnost za populaciju. Grafen u maski je vrsta koja se naziva lasersko indukovani grafen, mikroporozna provodljiva pena koja može da uhvati bakterije i provede struju potrebnu za sterilizaciju maske. Nakon toga može se zagrevati i sterilisati u pristaništu kod kuće. Nošenje maske takođe može zaštititi od udisanja zagađenja vazduha.

LED lampica upozorava korisnika kada masku treba zameniti. LIGC Applications proizvodiće grafenske filtere i maske izazvane laserom u Belgiji. U direktnom odgovoru na koronavirus, umetnica Danielle Baskin započela je s razvojem maski za štampano lice koje korisniku omogućavaju da i dalje otključava telefon uz prepoznavanje lica dok ih nosi. Kineski arhitekta Sun Daiong dizajnirao je koncept za nosivi štit koji bi upotrebljavao UV svetlost da bi se sam sterilizovao i zaštitio.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/arhisola/public_html/eko/novo/wp-content/plugins/js_composer/include/templates/shortcodes/vc_gallery.php on line 113

Izvor: Dezeen.com / Foto: Dezeen.com

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: