nasa reklama

ZELENA OBNOVA

Autori:
ROBERT MASCHKE, FAIA
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
BAY VILLAGE, OHIO, SAD
Površina:
180+155 OPSTOJEĆE STAMBENE POVRŠINE
Fotografija:
ERIC HANSON

U rekonstruktivnom zahvatu na vikend kući u Bej Vilidžu dominiraju namera za uvećanjemkorisne površine objekta i želja z apostizanjem prisnosti sa prirodom. Uvođenjem zelenog krova i zelene fasade postiglo se i više od standardnih blagotvornih rezultata ovakve arhitekture – prostor je dobio bogatstvo u izrazu, značenju i liku, a teren se najsuptilnije utkao u identitet kuće.

Rezidencija Braler smeštena je u živopisnom krajoliku prigradskog naselja u Bej Vilidžu u državi Ohajo, SAD. Okružen zelenilom, nadomak šume i potoka, objekat je zamišljen kao vikend-kuća za odmor, Na ovoj lokaciji već je postojao stari objekat iste namene. Želja klijenta je bila da na novom objektu bude zadržan njegov stil i osobenost. Eksterijer je u najvećoj meri zadržan, kuća je definisana karakterističnom fasadom od cigala. Iskorak je napravljen jedino u funkcionalnoj podeli prostora i količini prirodne svetlosti u enterijeru. Rekonstruisani objekat okupan je dnevnom svetlošću i vazduhom, a veliki broj otvora preinačen je u staklene zidove – zavese.

Rekonstruktivni projektni zahvat sastojao se u doziđivanju tri prostorne jedinice: galerije, master apartmana i prostrane dnevne sobe. Galerija predstavlja most između stare i nove strukture, a dnevni boravak koncipiran je kao specifičan prožimajući prostor namenjen nadahnutom uživanju u prostoru bez granica. Ove nove odaje dvostruko su povećale korisnu površinu objekta i upotpunile su njegov funkcionalni program. Gledano u celini, arhitektura novog objekta imala je glavni zadatak da čvrsto spoji unutrašnji i spoljašnji prostor, što je najvidljivije u pomenutom konceptu dnevnog boravka – unutrašnje dvorište, koje se zbog strme konstitucije terena nalazi u suterenskom nivou, predstavlja, kao otvoreni dnevni boravak, produžetak njegovog zatvorenog dela. //ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ –Više u EKO KUĆI No19

Unutrašnji prostor kuće je beo, oživljen sporadično kolorističkim akcentima. Uz njih, svetlost je glavni likovni protagonista kompozicije.

PROJEKAT JE PODRAZUMEVAO ŠTO VEĆE ZADRŽAVANJE AUTENTIČNOSTI EKSTERIJERA, DOK SE GLAVNE NOVINE NALAZE U FUNKCIONALNOJ PODELI PROSTORA I KOLIČINI PRIRODNE SVETLOSTI U ENTERIJERU. REKONSTRUISANI OBJEKAT OKUPAN JE DNEVNOM SVETLOŠĆU I VAZDUHOM, A VELIKI BROJ OTVORA PREINAČEN JE U STAKLENE ZIDOVE-ZAVESE.