nasa reklama

TRADICIJA I MINIMALIZAM

Autori:
WEE STUDIO
Objekat:
KUĆA NA DRVETU
Lokacija:
MIYUN, BEIJING, KINA
Površina:
8
Fotografija:
SUN HAITING

U  POTRAZI ZA NOVIM MESTIMA I NAČINIMA RELAKSACIJE, JAPANSKE DRVENE KUĆE POSTAJU SVE ČEŠĆI IZBOR.  SAVREMENA POTREBA ZA JEDNOSTAVNOŠĆU I REDOM REZULTIRA ODSTRANJIVANJEM NEBITNOG I VODI DO  JAPANSKOG KONCEPTA  ZENA, KOJI KROZ MINIMALISTIČKI STIL ŽIVOTA NUDI OSEĆAJ OSLOBAĐANJA I UVODI  TRADICIONALNE JAPANSKU PRINCIPE U SAVREMENU ARHITEKTURU.

Kuća na drvetu smeštena je nedaleko izvan Pekinga, u ambijentu ispunjenim mirom I tišinom, koji  formira planinski izvor kao i litica na severu, pod kojom krivuda potok. Ovaj objekat predstavlja vizuelno jedinstvo dva fizički razdvojena poliedra od kojih jedan ima namenu kupatila, a drugi tradicionalne japanske prostorije za čaj, ispunjene određenom duhovnom i psihološkom tenzijom. Vezu i osećaj celine između dve prostorije formira podloga na kojoj su postavljeni objekti, u vidu verande koja se pruža duž planinske litice. Unutrašnjost sobe za čaj prekrivena je japanskim tatami podlogama sačinjenim od gusto pletene trske, čvrsto povezane užetom na površini asure, ne suviše meke za hodanje, kao ni suviše čvrste za ležanje, s obzirom da je prostor dizajniran tako da služi za relaksaciju i ispijanje čaja preko dana, a spavanje preko noći.

Prolazeći kroz zadnja vrata objekta i spuštajući se niz stepenice, čini se kao da kuća lebdi između drveća u koje je integrisana, te je stoga pristup verandi moguć jedino sa kamena na kojem se ona nalazi. Proučavanjem rasporeda prozora i antropometrijskih mera čoveka, projektanti su uspeli da izbegnu osećaj skučenog prostora u enterijeru male površine, te su veličinom prozorskog stakla, koje se pruža od poda do plafona u sobi za čaj, omogućili jedinstven pogled na zelenilo i liticu, naglašavajući poetičnost predela i kreirajući mesto gde možete čitati, odmarati, piti čaj, kao i komunicirati sa planinom. Dok prozor na severu pruža pogled , svetlarnici na krajevima nagnutih plafona uvode svetlost u prostoriju, formirajući ambijent ispunjen senkama i mistikom, dok u isto vreme odaju utisak veće i više prostorije.

Glavna konstrukcija objekta jeste čelični ram, na koji su postavljeni prefabrikovani drveni paneli, proizvedeni u fabrici, kako bi se osigurala preciznost izgradnje ove nepravilne forme. Paneli od recikliranog drveta predstavljaju još jedan od kvaliteta ovog objekta, kojem će vreme doprineti na  realizaciji ideje projektanata, da se kuća na drvetu u potpunosti sjedini sa svojim okruženjem. Ovaj objekat je zamišljen kao reprezentativan primer suptilne veze između prirode i stambenog prostora, kreirajući jednostavnost, vedrinu i prilagodljivost, kao osnovne faktore kineskih principa projektovanja, a uspešnost realizacije te ideje uliva nadu da je idalje moguće dati priliku prošlosti da nastavi da traje čak i u eri interneta danas.//ek TIJANA LOVRIĆ – Više u EKO KUĆI No24