TERRA PANONICA

Autori:
STUDIO AUTORI
Lokacija:
MOKRIN, SRBIJA
Površina:
600 m2, 250 m2, 356 m2, 435
Fotografija:
RELJA IVANIĆ- WWW.RELJAI.COM, VLADIMIR SRETENOVIĆ

TERRA PANONICA, MULTIDISCIPLINARNA PLATFORMA KOJA GRADI NOVE ODNOSE I ORIJENTIŠE SE NA TAČKE SUSRETA, EDUKACIJE, STVARALAŠTVA I RAZVOJA. NA OVOM MESTU, RAZLIČITIM PRISTUPIMA  OBJEDINJUJE VIŠE POLJA U DOMENU NAUKE, UMETNOSTI, MUZIKE I ZVUKA, DIZAJNA I ARHITEKTURE. ČITAV KOMPLEKS TRANSFORMIŠE SE IZ AMBIJENTA NAMENJENOG OPUŠTANJU I ODMARANJU GOSTIJU U DINAMIČNO  I ŽIVO OKRUŽENJE U ZNAKU KULTURNIH DOGAĐAJA.

Istorija razvoja ovog kompleksa datira od stare porodične kuće iz 1878. godine koja, zbog lošeg stanja u kome se nalazila, nije sačuvana. Upravo na njenoj poziciji, 2011. godine sagrađen je prvi objekat B, kojim je inicirana razvojna matrica od pet objekata koji su projektovani i realizovani u periodu od 2012. do 2015. godine i koji su namenjeni različitim vidovima kreativnog rada.Ovaj objekat, koji karakterišu jednostavne jasne linije i samosvestan arhitektonski stav, jedini je u potpunosti interpretiran na savremen način. On se snažno suprotstavlja okruženju svojom materijalizacijom i tamnosivom bojom, dok se istovremeno oslanja na njega svojim volumenom i izgledom fasade i predstavlja vernu repliku kuće čije mesto zauzima.

Sa druge strane, u unutrašnjosti se odvija jedna sasvim druga priča, u suprotnosti sa njenim pomalo pretećim izgledom. Fasada sa dvorišne strane sa velikim brojem otvora prepušta se imanju, dok beo i fleksibilan enterijer sa lakim, beličastim pregradama pruža emancipovano okruženje orijentisano ka komunikaciji i otvorenosti.

TERRA PANONICA JE SAMOODRŽIVA PLATFORMA KOJA SE KROZ SVOJE FUNKCIONISANJE ORIJENTIŠE NA TAČKE SUSRETA, EDUKACIJE, UMETNOSTI, DIZAJNA I RAZVOJA UOPŠTE.

Nakon objekta B, 2012. godine usledila je rekonstrukcija stare gazdinske kuće i danas predstavlja objekat A, koji je prvenstveno gostinska kuća, inspirativno stecište profesionalaca iz domena umetnosti, obrazovanja, dizajna, agrikulture, književnosti, biznisa i inovacije. Odiše umirujućom atmosferom, svetlom okupanim prosivljenim tonovima enterijera i nudi inspirativan prostor za odmor, druženje i kreaciju.

Višenamenski prostor za okupljanje ljudi koji borave na imanju nalazi se u objektu C, na mestu nekadašnjeg objekta od drveta u kom se držala stoka.On predstavlja mesto susreta umetnika koji stvaraju na imanju, i onih koji su došli na kraći odmor. Zamišljen je kao potpuno otvoren prostor za najrazličitija dešavanja poput manifestacija, prezentacija, projekcija, koncerata, izložbi. Objekat C poseduje i mogućnost transformacije tako što se vizuelni utisak enterijera menja od toplog karaktera trpezarije do hladne svedenosti izložbene hale.

Nasuprot objekta C nalazi se objekat D – savremena radionica za umetnike, dizajnere, inovatore i istraživače. Njegova forma  je svedena i uprošćena, a  objekat je odvojen od tla sa idejom da samo natkriva deo imanja, kao što je to nekad bio slučaj sa kotarkom za kukuruz, na čijem je mestu objekat izgrađen. Veštim pretakanjem starog u novo i savremenom interpretacijom tradicionalnog, ostvarena je jedna od najvažnijih egzistencijalnih težnji u arhitekturi – da se izrazi i identifikuje kroz sopstvenu formu zagovarajući razumno postupanje sa krajolikom i seoskim prostorom. U sklopu imanja nalazi se i bazen u kome je omogućeno prirodno filtriranje vode, a na imanju je  takođe zastupljeno korišćenje geotermalne i solarne energije.//ek DANIJELA VLAHOVLJAK – Više u EKO KUĆI No. 18

Objekat D predstavlja savremenu zanatsku radionicu za umetnike, dizajnere, inovatore i istraživače i projektovan je kao dvoetažni jedinstveni prostor otvorenog plana.