nasa reklama

SKULPTURA ZA STANOVANJE

Autori:
PRODUCTORA
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
SAN FRANCISCO GOLF CLUB, CHIHUAHUA, MEXICO
Površina:
610
Fotografija:
IWAN BAAN

BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA SE SVRSTAVA U ODRŽIVU ARHITEKTURU, PRI ČEMU SU NJENI NAJBITNIJI ELEMENTI KLIMA, PRIRODNI KONTEKST I OKRUŽENJE U KOME SE OBJEKAT NALAZI.

Vitruvije u svojoj knjizi ‘’Deset knjiga o arhitekturi’’ govori o tome kako je najvažnije postaviti zdravo okruženje, tako da temperature u unutrašnjem prostoru ne budu niti previsoke, niti preniske, već u umerenim granicama. Autori ovog projekta, vođenjem ovim univerzalnim principima građenja, postavili su ovu održivu kuću u delu zajednice Golf kluba na pustinjskoj visoravni koja se strmo spušta ka širokom području mesta Čivava.
Pošto se sam plac nalazi u području grada gde je najviše prisutan tradicionalni stil, jedan od već ustaljenih pravila koj ne sme da se narušava je da 80% krovova mora imati nagib kako bi se uklopila u postojeći ambijent, ali isto tako i da spreči gradnju modernih objekata. Prihvatanjem ovakvog pravila, konstrukcija kompletnog krova protumačena je kao jedna kontinuirana površina sa različitim nagibima.

Sa ulične strane, objekat se doživaljava kao jedan tradicionalan dom, ali po ulasku u ovaj naizgled jednostavan volumen, posetioci otkrivaju kompleksnu geometriju koja se odvija u različitim nivoima i sama cirkulacija kroz njegove prostorije postaje složenija. Serija perforacija na krovu stvaraju nekoliko zanimljivih terasa, sa velikim prozorima koji otvaraju unutrašnji pogled ka gradu, okolnom pejzažu i nebu.
Nesvakidašnja forma kuće nastala je kao rezultat mnogo ozbiljnije analize okruženja i mogućnosti iskorišćenja svih njegovih prednosti. Objekat je postavljen na parceli uz prilazni put sa severne strane kako bi se oslobodio prostor za prostrano dvorište na južnoj strani prema kome su orijentisane prostorije dnevnog boravka, trpezarije i prostora za rad. Ovakvom dispozicijom unutrašnjeg prostora omogućava neposredan kontakt sa dvorištem a preko kosih, zatravljenih delova objekta ostvarena je i komunikacija po vertikali prema prvom spratu.

Kada je reč o enterijeru ovog objekta on je organizovan oko terasa u prizemlju i spratu, sa velikim zastakljenim otvorima koji omogućavaju spektakularan pogled ka okolnom pejzažu. U ovoj kući minimalističkog koncepta u materijalizaciji ravnih malterisanih zidova i podova u drvetu preovlađuju mirni, svetli tonovi, sa pojedinim naglašenim, tamnim komadinma nameštaja. Svetli zidovi pružaju dosta prozračnosti, dok čisto beli plafon zadržava svež, moderan osećaj  i otvara enterijer. No, takav ambijent nije sterilan i hladan, već smiren; on šarmira umerenim, ukusno primenjenim kontrastima boja i materijala.

POŠTO SE PLAC NALAZI U PODRUČJU GRADA GDE JE NAJVIŠE PRISUTAN TRADICIONALNI STIL, JEDNO OD USTALJENIH PRAVILA KOJE NE SME DA SE NARUŠAVA JE DA 80% KROVOVA MORA IMATI NAGIB, KAKO BI SE UKLOPILI U POSTOJEĆI AMBIJENT, ALI ISTO TAKO I DA BI SE SPREČILA GRADNJA SUVIŠE MODERNIH OBJEKATA. PRIHVATANJEM OVAKVOG PRAVILA, KOMPLETNA KONSTRUKCIJA KROVA PROTUMAČENA JE KAO JEDNA KONTINUIRANA POVRŠINA SA RAZLIČITIM NAGIBIMA.

Na prelazima iz spoljašnjeg u unutrašnji prostor formirani krovni otvori predstavljaju prijatno mesto za odmor, čime se stvara dodatni međuprostor, koji još više ublažava granicu između otvorenog i zatvorenog prostora omogućavajući svojim korisnicima da uživaju u pogledu sa nekonvencionalnim mestom za odmor.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No13