nasa reklama

SELO U GRADU

Autori:
ANDREW MAYNARD ARCHITECTS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
ALPHINGTON VIC, AUSTRALIJA
Površina:
225
Fotografija:
PETER BENNETTS STUDIO, TESS KELLY

IAKO SU EKOLOGIJU POZICIONIRALI U PRVI PLAN, AUTORI OVE ODRŽIVE ZAJEDNICE NISU ZANEMARILI JEDNU OD OSNOVNIH KOMPONENTI DIZAJNA – ESTETIKU. IDEJA ODRŽIVE ARHITEKTURE ZAPRAVO I JESTE NEGOVANJE ESTETIKE, ALI KROZ AKCENTOVANJE ZDRAVLJA KORISNIKA I HUMAN ODNOS PREMA PRIRODI. TAKVA ARHITEKTURA PRED SOBOM IMA TEŽAK ZADATAK – DIZAJNIRATI ZDRAV PROSTOR KOJI ŠTEDI ENERGIJU, DOPADLJIV JE I PREDSTAVLJA PROTIVTEŽU SVE PRISUTNIJOJ OTUĐENOSTI.

Posmatrajući arhitekturu kroz više elemenata koji je zapravo i tvore, poput koncepcije, višeslojnosti i jezika oblikovanja, arhitektonski studio Andrew Maynard Architects je oživeo tipičnu australijsku kuću, dogradio je šireći je funkcionalnim segmentima različitih volumena i materijalizacije sa direktnim kontaktom i vizurama prema unutrašnjem dvorištu. Na taj način je ostvaren koncept sinteze ljudske zajednice, umetnosti i prirode prilagođen potrebama savremenog načina života. Centralnom dispozicijom unutrašnjeg dvorišta i dograđenih paviljonskih elemenata i susednih objekata otvorenog koncepta ostvarena je ideja povratka prirodi i života na selu.

Razigranost jednostavnih volumena

Osnovna ideja projekta je inspirisana crtežima dece koja su izrazila svoje vizije i želje kako bi mogla da izgleda njihova nova kuća. Jednostavni dečji crteži sa opisima bili su inicirajući za arhitekte da ih gotovo verno prenesu u projekat nadograđujući ih jedinstvenim funkcionalnim paviljonskim blokovima i praveći na taj način antimonolitnu arhitekturu, koja je bila i suština zahteva investitora.

Ono što daje poseban značaj ovom objektu jeste to što je prostor projektovan sa mnogo brige o ljudima koji će ga koristiti. Deca mogu da uče ili uživaju u pogledu  dok udobno leže u mreži, majka ima svoj kutak u prizemlju gde može uživati čitajući okružena prirodom, dok se otac odmara na galeriji u centralnom delu kuće. Vodeći računa o tome da arhitektura i korisnik budu u neprestanom dijalogu, stvoren je ne samo kvalitetan arhitektonski prostor, već i dom koji reprezentuje tip i karakter svakog člana ponaosob. „Mudrije je pogrešiti u ornamentici i fasadama građevine nego napraviti i najmanju grešku u usklađivanju upotrebe prostora sa potrebama ljudi…“ ( Philibert Delorme)

Upotreba recikliranih materijala, ušteda energije u prostoru i alternativni načini njene proizvodnje postali su glavni putokazi za današnje dizajnere i arhitekte. Objekat je prevashodno orijentisan prema jugu, što je najbolja pozicija za pasivno prihvatanje solarne energije. Svi prozori su dvostruko zastakljeni i vodilo se računa o njihovom pozicioniranju, kao i zasenčenju. Tower House koristi toplotnu pumpu i rezervoare za vodu, a svi zidovi su zaštićeni najkvalitetnijom izolacijom. Beli krovovi osim esteske imaju i funkciju zaštite, jer smanjuju prenos toplote na unutrašnjost objekta.//ek VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No17