nasa reklama

REKONSTRUKCIJA SEOSKE KUĆE

Autori:
Di Gregorio Associati
Lokacija:
Parma, Italija
Površina:
330
Fotografija:
Helen Binet

Koncept vezan za ideju svedočenja i sećanja, ali oblikovan savremenim arhitektonskim izrazom, iskazuje jasan stav da arhitektura prošlosti nije važna sama po sebi, već svoj puni značaj i smisao dobija zahvaljujući njenim sadašnjim relacijama sa kontekstom sa kojim se upoređuje, koji je nadograđuje i proširuje do beskonačnosti.

Nedavno završena rekonstrukcija privatne seoske kuće u jednom italijanskom selu u podnožju Alpa delo je arhitekte Frančeska Di Gregorija. Cilj projekta je bio povezivanje objekta sa prirodom i okolnim izgrađenim okruženjem na način koji ostvaruje dijalog sa socijalnim i teritorijalnim kontekstom. Gabarit originalne građevine poštovan je i proširen vizuelno upečatljivim novim betonskim konstrukcijama, ramovima koji uokviruju pejzaž i nude različite poglede na bujno zeleno okruženje i vinograd.

Najviši element, najistaknutija zgrada, sadrži glavnu spavaću sobu u prizemlju, dečje sobe na gornjim spratovima i krovnu terasu na vrhu. Od dva štala jedan je namešten kao dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i velika veranda na jugozapadnoj strani, sa radnim prostorom i igraonicom na prvom spratu. U drugom ambaru se nalazi studio za kuvanje u kome do dvadeset ljudi može učestvovati u kulinarskim časovima, radionicama i aktivnostima team buildinga koje vodi klijent. Pored studija nalazi se garaža, ostava i gostinski apartman na prvom spratu. Velika klizna vrata u centru mogu se otvoriti da bi se otkrila ulazna kapija u dvorište.

Ritam, proporcija i oblik

Formalizovane prostorne i vremenske relacije koje su inspirisale autora skreću pažnju sa nivoa funkcionalnosti na nivo izražajnosti. Povezanost ritma, proporcije i oblika rezultira visokom estetikom, uz poštovanje egzistencijalne vrednosti i komfora kao univerzalne ideje. U dizajnu enterijera, autoru nije važno pozicioniranje pojedinačnih elemenata, već odnosi i tokovi između njih i skup koji svi elementi formiraju.

Tako koncipirana prostorna mreža postaje pravilna podrška prijatnom ambijentu i svedoči o raznovrsnosti. Novi podovi i plafon završeni su betonom, dok su ormari, komode i kuhinja izrađeni od evropskog hrasta. Zadržana je opeka na zidovima, a pojedini delovi su obloženi keramikom i kvarcitom.Pretrpavanje detaljima izbegnuto je odabirom samo onoga što je za ovaj prostor bitno.

Ni jedan element  nije posebno naglašen, ali  se udubljivanjem u prostornu kompoziciju uočava bogatstvo detalja koje govori o međuzavisnosti slojeva ovog dizajna i naglašava njegovu dubinu i sveobuhvatnost. Oblici i njihovi odnosi u enterijeru izazivaju neposredne asocijacije i doživljaje, jer vraćanje starim i tradicionalnim tehnikama i materijalima kroz savremenu primenu naglašava neponovljivost i jedinstvenost umetničke aure arhitektonskog dela.

Posmatrajući prirodu i njenu raskošnost i neuhvatljivost u pokretu, sadržaju i teksturi, Di Gregorio  traga za odgovarajućim formama, traži između njih vezu,  sličnost  i zajednički motiv. Refleksijom harmonije materijala i tekstura,  on gradi celinu prošlosti i sadašnjosti kao manifestaciju uticaja vremena.

Shvatajući projektovanje i organizaciju prostora kao mrežu istkanu od prostornih i vremenskih relacija, autor evidentira socijalni značaj i urbanu dimenziju ove kuće, akumulirajući u njenom dizajnu  intimne odnose prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.