nasa reklama

PROSTOR ZA IGRAČKE

Autori:
AUSTIN MAYNARD ARCHITECTS, WWW.MAYNARDARCITECTS.COM
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MELBURN, AUSTRALIA
Površina:
154
Fotografija:
PETER BENETTS STUDIO

PRIRODNO OSVETLJENA I DUGAČKA KUĆA, UREDNA I PUNA IGRAČAKA, MALI PROSTOR SA MNOGO MESTA, SVE TO DELUJE KAO NEOSTVARLJIV SPOJ. REŠENJE JE U PODU, OSMIŠLJENOM KAO DŽINOVSKA KUTIJA-ORMAN ZA ODLAGANJE STVARI.

Rekonstrukcija i nadogradnja tradicionalne australijske jednospratne drvene kuće u nizu, nazvana Mills House, realizovana je na osnovu inventivnih ideja arhitekata Ostin Majnard studija. Stara kuća u rezidencijalnom delu Melburna započela je novi život tako što je iza postojećeg objekta, koji je u minimalnoj meri izmenjen kako bi se u njega inkorporirali prostor za rad i kupatilo, dograđeno dvospratno proširenje koje obuhvata dve spavaće sobe i kupatilo iznad otvorenog dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje. Originalnu strukturu i nadogradnju razdvaja veliki svetlarnik. Ova kompleksna kuća, maštovito rešena, sadrži dva ključna elementa koji omogućavaju da prostor bude ispunjen svetlošću i da nered bude prikriven. To su pod u vidu kutije za igračke i novoprojektovana zadnja fasada koja filtrira i ublažava jake sunčeve zrake.
Pod kao orman. Imati obilje prostora za skladištenje stvari, želja je i potreba mnogih od nas. Kako je širina jedne standardne kuće u nizu samo 6m, nakon dodavanja zidnih panela i grejanja, hodnika, stepeništa i ormana, unutar nje po pravilu ne ostane dovoljno prostora za nesputano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Umesto da zidove oblože masivnim ormanima, arhitekti su predložili da za odlaganje stvari bude iskorišćen podni prostor, čime je neznatno smanjena spratna visina, ali je dobijena osetno veća životna površina.

Modul 450. Podna kutija za igračke duboka je 450mm, što je i visina standardnog sedišta. Pored funkcije ormana, pod preuzima i ulogu udobnog sedišta za odrasle, kako u kući tako i u dvorišnom delu. Kuhinjski elementi visine 900mm, koji su postavljeni na čvrstu podlogu, pružaju dodatno mesto za sedenje za trpezarijskim stolom iznad novog poda, koji je za 450mm viši od postojećeg.

Multifunkcionalni hodnici. Kako je kuhinja smeštena u delu hodnika, volumen koji bi zauzimala u standardnim prostornim planovima iskorišćen je za dnevni boravak. Zid glavne spavaće sobe na spratu moguće je klizno pomeriti, čime se ova prostorija može produžiti  za čak 2 metra.

STRUKTURU CELOG OBJEKTA PROŽIMAJU PERFORIRANE METALNE PLOČE BELE BOJE. NJIHOVA ULOGA U STEPENIŠNOM PROSTORU JE DA OBEZBEDE NEOMETANU VIZUELNU I VERBALNU KOMUNIKACIJU IZMEĐU DVA NIVOA.

Multifunkcionalni hodnici. Kako je kuhinja smeštena u delu hodnika, volumen koji bi zauzimala u standardnim prostornim planovima iskorišćen je za dnevni boravak. Zid glavne spavaće sobe na spratu moguće je klizno pomeriti, čime se ova prostorija može produžiti  za čak 2 metra.//ek ALEKSANDRA ĐURIĆ Više u EKO KUĆI No. 21

Orman u podu krije igračke