nasa reklama

PREPOROD RUŠEVINE

Autori:
LILY JENCKS + NATHANIEL DORENT
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
DUMFRIES, ŠKOTSKA
Površina:
180
Fotografija:
SERGIO PIRRONE

NA PADINAMA ŠKOTSKIH BRDA NALAZE SE BROJNE RUINE KAMENIH KUĆA IZ PRETHODNIH VEKOVA. ODLIKUJU IH SAVRŠENE LOKACIJE SA KOJIH SE PRUŽAJU VIZURE KA VIŠE NEGO ŽIVOPISNOM OKRUŽENJU. ZAPAŽENA OD STRANE INVESTITORA-ENTUZIJASTE, JEDNA TAKVA RUINA DOŽIVELA JE SVOJU RENESANSU.

Na padinama škotskih brda nalaze se brojne ruine kamenih kuća iz prethodnih vekova. Odlikuju ih savršene lokacije sa kojih se pružaju vizure ka više nego živopisnom okruženju. Zapažena od strane investitora-entuzijaste, jedna takva ruina doživela je svoju renesansu. Sagrađena u 17.veku, kako podaci kažu, ova kuća doživljavala je brojne intervencije, rušenja i dogradnje. Kamena ljuštura – ostaci zidova zatečenih na lokaciji, tek je naglasila formu nekadašnjeg objekta, pa su arhitekti odlučili da i novi objekat svojom formom evocira nekadašnji.
Unutar kamenih zidova izgrađen je potpuno novi objekat – porodična stambena kuća arhetipskog oblika (sa dvovodnim krovom). Ono što novi objekat ističe jeste fasada obložena crnom EPDM membranom. Tako se rodilo ‘raslojavanje’ objekta na istorijske slojeve – zatečene i kreirane, koji, prema ideji arhitekata Lili Dženks i Natanijela Dorenta, treba da naglase istorijski narativ same strukture. Treći ‘sloj’ predstavlja unutrašnja obloga – struktura amorfnog oblika, napravljena od drvene podkonstrukcije i obloge od plastike armirane staklenim vlaknima. ‘Sačuvali smo ruinirane zidove, i ponovo kreirali dvovodni krov koji je, pretpostavljamo, i ranije tu postojao. Tako smo zadržali spoljašnje jedinstvo oblika.

Amorfna struktura bele boje uspostavila je jak i upečatljiv kontrast omotaču i formi objekta. Na krajevima izdužene pravougaone kuće smeštene su spavaće sobe i kupatila, dok je njen središnji deo namenjen dnevnom boravku, iz čijeg se svakog ugla sagledava zanimljiva zakrivljena forma prostora. Pozicija kamenih zidova diktirala je i pozicioniranje fasadnih otvora. Ipak, iz trpezarije se, zahvaljujući izduženim otvorima na obema stranama, pruža pogled ka okolnim brdima, koji dopire do udaljenosti od čak 50 km.
Enterijer je rešen u minimalističkom maniru i opremljen je samo neophodnim komadima nameštaja, dizajniranim po meri i jednostavnih linija. Iza drvene podkonstrukcije formirana je ostava za odlaganje, pa su izostali plakari i nameštaj koji bi zagušio prostor. U nekim delovima unutrašnjosti, kamena opna postala je deo enterijera, pa tako pravi svojevrsni ‘portal’ između dnevnog boravka i kuhinje sa trpezarijom, a deo zida sačuvan je u originalnom izgledu i u jednoj od soba. Ova igra različitih struktura stvorila je ne samo vizuelno, već i fizičko jedinstvo u enterijeru.

’SAČUVALI SMO RUINIRANE ZIDOVE I PONOVO KREIRALI DVOVODNI KROV KOJI JE, PRETPOSTAVLJAMO, I RANIJE TU POSTOJAO. TAKO SMO ZADRŽALI SPOLJAŠNJE JEDINSTVO OBLIKA. SA DRUGE STRNE, MAT CRNA GUMENA FASADNA OBLOGA I NEŽNI, BELI OBLICI ENTERIJERA FORMIRAJU KONTRAST I NAGLAŠAVAJU FORMALNU SLOJEVITOST OBJEKTA, KAO I ZADOVOLJSTVO ŽIVLJENJA MEĐU PRISUTNIM ISTORIJSKIM SLOJEVIMA’, OBRAZLOŽILI SU ARHITEKTI.

‘Naglašavajući vremenski narativ, ova tri sloja takođe reflektuju različite arhitektonske izraze: prirodnu eroziju kamenih zidova, jednostavni dvovodni krov i slobodnu organsku formu u enterijeru. Ova tri sloja nisu projektovana kao nezavisni elementi. Njihov međusobni odnos razvija se i menja kroz različite preseke objekta. Razdvajaju se, spajaju, prožimaju, stvarajući niz arhitektonskih jedinstava, uključujući istovremeno čitanje sva tri sloja u nekim delovima kuće,’ dodaju autori.// ek Jelena Blagojević- Više u EKO KUĆI No26

Kameni zidovi u enterijeru formiraju sportal između različitih namena prostora.