POP-UP KUĆA

Autori:
MULTIPOD STUDIO
Objekat:
MONTAŽNI OBJEKAT
Lokacija:
AIX-EN-PROVENCE, FRANCUSKA
Površina:
150
Fotografija:
ELISABETH MONTAGNIER

SVE ŠTO JE POTREBNO ZA IZGRADNJU OVE KUĆE JESU ČETIRI RADNA DANA I JEDNA ELEKTRIČNA ŠRAFILICA. NJENA STRUKTURA, SAČINJENA OD IZOLACIJSKIH BLOKOVA I DRVENIH PANELA, PRUŽA OPTIMALNU TOPLOTNU IZOLACIJU, JEFTINA JE, BRZO I LAKO SE MONTIRA, I BAZIRANA JE NA RECIKLIRANIM SIROVINAMA.

Idejna okosnica projekta bila je činjenica da grejanje predstavlja 28% globalnog utroška energije, kao i jedan od glavnih izdataka iz budžeta prosečnog domaćinstva. Multipod Studio je arhitektonsko-dizajnerski atelje koji je odlučio da razvije inovativno rešenje za kuću koja bi opovrgla ove činjenice, odnosno koja bi svojom izgradnjom i postojanjem postavila novi standard energetskog utroška. Tako je patentiran jedinstven oblik pasivne gradnje koji pruža izvanrednu toplotnu izolaciju, i to po veoma pristupačnoj ceni izgradnje i održavanja objekta.

Ovaj revolucionarni patent izgradnje primenjen je na kompletan objekat Pop-Up House, od poda do plafona, montiranjem izolacijskih blokova između kojih se nalaze drveni ramovi. Drvo je korišćeno unutar kuće kao podna i tavanična obloga, u cilju postizanja  likovnosti i estetskih kvaliteta enterijera, a spolja, na fasadi, stvorena je veoma efektna ritmička kompozicija od drvenih letvi različite širine. Prvi ovakav objekat sagrađen je u februaru 2014. godine u dolinama borove šume na jugu Francuske, u gradu Arboa. Površina njegove osnove je 150 m2, namenjen je za četvoročlano domaćinstvo, a cena izgradnje (ne računajući unutrašnje opremanje, instalacije i završnu obradu) iznosila je 200 eura po kvadratu.

Ovaj novi strukturalni dizajn još uvek nije doživeo širu komercijalnu upotrebu, i njegovi idejni tvorci još uvek ispituju njegove mogućnosti. Jedan od ukupno dva praktično otelotvorena rezultata jeste upravo kuća Pop-Up. Minimalistički ustrojena i spolja i unutra, transparentne i fluidne definicije prostora, kompozicija kuće je sačinjena od ritmičke igre kompozicionih elemenata – hladna boja grafita kontrastirana je sa toplom bojom drvenih partija, kombinovani su krupni i široki potezi, ispupčene i uvučene mase, igra punog i praznog.//ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No15