nasa reklama

OD KOLIBE DO SUNČANE OAZE

Autori:
MURRAY KERR, DENIZEN WORKS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
HEANISH, ISLE OF TIREE, ŠKOTSKA
Površina:
170
Fotografija:
DAVID BARBOUR

NA JEDNOM OD NAJVETROVITIJIH I ISTOVREMENO NAJSUNČANIJIH MESTA U VELIKOJ BRITANIJI, IZGRAĐEN JE NEOBIČAN OBJEKAT TAKO ŠTO JE PO PROJEKTU ARHITEKTE MAREJA KARA ORONULA STARA ZGRADA NADOGRAĐENA I REKONSTRUISANA UZ PRIMENU IZUZETNIH REŠENJA ZA KORIŠĆENJE BIOKLIMATSKIH UTICAJA I SUNČEVE SVETLOSTI, ŠTO JE DOPRINELO DA NOVONASTALI KOMPLEKS GRAĐEVINA DOBIJE MNOGOBROJNE NAGRADE ZA DIZAJN.

Na ostrvu Tajri u nadaleko poznatom arhipelagu Hebrida na severozapadu Škotske, koje privlači posetioce tokom cele godine, više od četrdeset godina je bračni par Kar iz Glazgova provodio svoje godišnje odmore. Po odlasku u penziju, poželeli su da baš tu imaju svoju kuću, u kojoj bi mogli da provode pet meseci godišnje. Kupili su tradicionalnu škotsku crnu kuću, kamenu kolibu, sa namerom da je rekonstruišu i prošire. Znajući kakve su želje i očekivanja njegovih roditelja i sestara, i uz svoje lične impresije mesta gde je provodio odmore sa porodicom, uradio je hrabru prezentaciju sa idejnim skicama i oduševio sve. Kuća je zamišljena kao jedinstvena funkcionalana celina koja se sastoji iz dva glavna zasebna objekta povezana hodnikom sa staklenim krovom i razdvojena od ulaznog aneksa.

Na prostoru starog objekta urađena je gostinska kuća, koja u dizajnu liči na originalnu kamenu kolibu, sa debelim kamenim zidovima obojenim u belo i krovom sa završnim slojem od crnih bitumenskih traka. S obzirom na teren bez vegetacije, blizinu  obale mora i jake vetrove, novi deo objekta je poluukopan u teren do visine prozora.
Spoljni deo glavnog objekta liči na poljoprivredne ostave jer je polukružnog preseka, što je u skladu sa početnom zamisli arhitekte da dograđeni deo izgleda kao da je tu bio oduvek. Fasadna i krovna obloga su urađene od galvanizovanog talasastog čelika. Na mestu stare kuće sagrađena je gostinska kuća na dve etaže. Na ulazu je hodnik koji vodi ka stepeništu za sprat, levo je spavaća soba, a desno od ulaza dnevni boravak, preko koga je omogućen ulaz u glavni hodnik za komunikaciju između objekata. Na spratu se nalazi druga spavaća soba za goste, kupatilo i prostor za odmor i igru.

OSTRVO NE ČINE SAMO PLAŽE, STENE I BOJE KOJE SE STALNO MENJAJU. OSTRVO TAJRI IMA MAGIČNO SVETLO. ČAK I PO TMURNOM DANU, ONO VAM DIŽE DUH. OVAKO SVOJE NOVO PREBIVALIŠTE OPISUJE GOSPOĐA KAR.

Glavni objekat pored tople natkrivene veze sa gostinskom kućom ima i svoj  zasebni ulaz i sporedne prostorije. Tu su WC, izdvojeni prostor za pranje i sušenje rublja i glavna ostava. Iz ovog hola se ulazi u glavni hodnik natkriljen staklenim krovom, kojim su istovremeno polarizovani korpusi objekta. Sa desne strane hodnika stepenicama se stiže na gornji polu-nivo, u jednu dugačku centralnu prosotriju koja u sebi objedinjava glavnu trpezariju, kuhinju i mali dnevni boravak sa otvorenim kaminom.// ek LJILJANA RADOJIČIĆ- Više u EKO KUĆI No21

Jedinstveni prostor trpezarije, kuhinje i dnevnog boravka sa kaminom – mesto porodičnog okupljanja.