nasa reklama

OD GARSONJERE DO DVOSOBNOG STANA

Autori:
VLADIMIR LOVRIĆ
Objekat:
STAN
Lokacija:
BEOGRAD, SRBIJA
Površina:
35
Godina realizacije:
2011.
Fotografija:
RADE KOVAČ

MALI STANOVI SU PONOVO U MODI, ALI SADA SA ZAHTEVOM DA ISPUNE SVE STANDARDE I USLOVE KOMFORA ZA KOJE OBIČNO SMATRAMO DA IH MOGU ISPUNITI SAMO VELIKI LUKSUZNI STANOVI.

Ostvariti pun komfor u malom stanu u nekom mirnom delu centralne zone Beograda, bila je osnovna pretpostavka Prof. dr Miloša Kneževića iz Podgorice, odnosno njegove četvoročlane porodice, u traženju pogodnog stana za kupovinu. To je potencirano i njihovim čestim boravcima u Beogradu iz poslovnih i privatnih razloga, a posebno posle odluke starijeg sina da studira na Beogradskom univerzitetu. Potraga za odgovarajućim stanom završila se u samom centru Beograda, u staroj zgradi na izuzetnoj lokaciji, gde pešačka ulica tangira park i direktno vezuje zonu zelenila sa neposrednim centrom i krugom kulturno-umetničkih dešavanja.

Prostor je bio u stanju koje je zahtevalo kompletnu rekonstrukciju. Da bi se ostvarili funkcionalni zahtevi i postigao odgovarajući komfor, celokupni prostor je trebalo detaljno tretirati. Bilo je potrebno pretvoriti mali stan od 35 m2 u komforan apartman za četiri osobe i udovoljiti visokim kriterijumima za postizanje funkcionalnih i estetskih zahteva. Prostor prethodno zastakljene terase integrisan je u ukupnu organizacionu celinu stana, a obavljena je i kompletna funkcionalna redistribucija, sa zamenom instalacija i podova i obnovom i obradom zidova i plafona, kao i sa zamenom svih elemenata fiksnog enterijera, vrata i prozora.

Tako su znatno smanjeni energetski gubici i povećana je ukupna energetska efikasnost stana. Omogućena je velika osvetljenost svih glavnih prostora za boravak i otvoren direktan pogled na park Terazijskog platoa i panoramu Beograda. Arhitekta Vladimir Lovrić je veštim konstruktivnim, funkcionalnim i enterijerskim intervencijama i posebno dizajniranim elementima uneo likovnost, boju i svetlost u enterijer stana, dajući celom prostoru notu stila i ekskluzivnosti. Prostornom organizacijom potpuno je iskorišćen raspoloživi gabarit, a nameštaj iz kolekcije BLACK (design by Lovrić), koji je dizajniran upravo za funkcionalne savremene stanove, pojačao je osećaj ugodnosti i odlično se uklopio uz boje zidova i zavesa i parketa od maslinovog drveta.

Dizajn ramova za slike je takođe prilagođen enterijeru stana, a posebno rešenje predstavlja veliki ram za dve slike koji nezavisno visi na zidu dajući mu ”dimenziju” i markantan i upečatljiv utisak. Enterijer svedenog minimalnog dizajna koji ne opterećuje prostor, kao i suptilno odabrana rasveta, stone i stojeće lampe i lusteri, daje jedinstvo stilskom izrazu. Nameštaj u dnevnom boravku iz kolekcije BLACK, sa trpezarijskim stolom, klub stolom, garni stočićem, komodama za TV i muzičke uređaje i bibliotekom, gotovo se idealno uklapa sa kombinacijom crnih i transparentnih stolica firme Kartel i prostranim dvosedom presvučenim somotom silver boje.

Ulazni hol je obrađen svilenim tapetama u boji jorgovana i čini monohromatski utisak sa podnim mozaikom od kamena, a stolarija i delovi fiksnog enterijera su stilizovani i bele su boje.
Celim prostorom dominira sofisticiran kolorit nežnih boja, dok je nameštaj u kontrastu. Takvim pristupom dizajnu, osim što se kreira izgled, kreiraju se i ambijent i emocije koje sam prostor treba da emituje. //ek – KATARINA TOMIĆ Više u EKO KUĆI No 08