nasa reklama

NULTA KUĆA NA JEZERU

Autori:
ZEROENERGY DESIGN
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
ORLEANS, MASSACHUSETTS, SAD
Površina:
185
Fotografija:
MICHAEL J LEE PHOTOGRAPHY

VEĆINU ARHITEKATA DANAŠNJICE KARAKTERIŠE TEŽNJA KA PRIBLIŽAVANJU PRIRODI. DA BI OSTVARILI TAJ CILJ, NEKI AUTORI OPONAŠAJU PRIRODNO OKRUŽENJE, DRUGI PRENOSE SEGMENTE PRIRODE NA SVOJE OBJEKTE, A TREĆI SADEJSTVO SA OKRUŽENJEM POSTIŽU TRAŽEĆI BALANS FUNKCIJE, DIZAJNA I PRIRODE, KAO ŠTO JE SLUČAJ SA OVOM PORODIČNOM KUĆOM.

Objekat je izgrađen u Orleansu, Masačusets,  na mestu prvobitne sezonske kuće iz 1958. godine, čiji su najveći kvaliteti bili lokacija i lepota okolne prirode. U svemu drugom, povremeno korišćena kuća uklapala se u tipološke okvire onoga čemu je bila namenjena.  Izgradnjom novog objekta  prostor  je dobio kvalitete koji jasno ističu značaj neposrednog kontakta objekta sa okruženjem. Izuzetan prirodni kontekst i blizina jezera inspirisali su vlasnike, inače sklone umetnosti i uživanju u prirodi, da sagrade objekat u kome će stalno boraviti i koji neće narušavati prirodu. Zbog toga su ceo projekat poverili projektantskom birou ZED (Zero Energy Design) specijalizovanom za nulte energetske kuće.

Energetski koncept primenjen je na celom  objektu koji je projektovan kao nulta energetska kuća, odnosno kuća koja svoju godišnju potrošnju energije pokriva iskorišćavanjem pre svega sunčeve, ali i ostalih obnovljivih izvora energije. Fokus je na smanjenju potrošnje energije kroz dizajn, povećanju termoizolacije na spoljnim elementima objekta, kao i na korišćenju čiste energije – solarne i geotermalne energije u zamenu za konvencionalne izvore.

Odnos funkcije i forme
Na spoljnoj arhitekturi odražava se unutrašnja funkcija objekta, pa svaki kubus predstavlja odredjenu funkcionalnu celinu.U prizemlju, u unutrašnjosti crvenog kubusa, smešten je dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom. Korespondencija ovog dela kuće sa prirodom ostvarena je ne samo preko velikih zastakljenih površina, već i preko  trema obloženog drvetom. Deo rezidencije u kojem su spavaće sobe i kupatilo, u eksterijeru je istaknut narandžastom bojom.

Na spratu se nalaze glavna spavaća soba i radni prostor, što je na fasadi predstavljeno oblogom od kedra.  Iz ovog dela može se pristupiti velikoj krovnoj terasi, čiji je jedan deo projektovan kao zeleni krov. Na pravi način je pomireno prirodno sa veštačkim, različite teksture i materijali, a sve u cilju kreiranja jedinstvenog i komfornog ambijenta. Iz glavne spavaće sobe pružaju se prelepe vizure ka obližnjem jezeru . Velike staklene površine predstavljaju u isto vreme granicu i mesto susreta unutrašnjeg i spoljašnjeg. Tako su autori sjedinili prirodu sa objektom i transformisali je kao arhitektonsku intervenciju u prostoru.

Lepota jednostavnosti
Ulazni deo, dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i trem organizovani su kao jedinstvena celina u vizuelnom smislu. Na taj način povećan je osećaj slobode i prostranosti. Dizajn je sveden u koloritu i nema jakih kontrasta, pa prostor odiše elegancijom. U materijalizaciji poda javlja se bambusovo drvo, koje dominira u dnevnom boravku i pruža osecaj topline kakva se samo drvetom može postići. Izgradnja ove nulte energetske kuće i njena komunikacija sa okruženjem predstavlja primer jedinstvenog spoja ekološke arhitekture, dizajna i prirode.//ek VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No14