nasa reklama

NOVO U STAROM

Autori:
STUDIO ROLF.FR. i.c.w. Niek Wagemans
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
UTREHT, HOLANDIJA
Površina:
230
Fotografija:
CHRISTEL DERKEN & ROLF BRUGGINK

PROJEKAT ADAPTACIJE STARE GARAŽE U SPEKTAKULARAN DOM I RADNI PROSTOR NAJPRE SE MOŽE OPISATI KAO TRANSFORMACIJA KOJA PREDSTAVLJA FANTASTIČNU ZAMISAO PUNU EMOCIJA I DUHOVNIH VREDNOSTI, ARHITEKTONIKA KOJA NOSI DUH SKULPTORSKE PLASTIČNOSTI I OŽIVLJAVA STARE DOTRAJALE ELEMENTE BAVEĆI SE UZAJAMNIM ODNOSOM ZNAČENJA PROSTORA, DOGAĐAJA I VREMENA.

Bilo da govorimo o upotrebi geotermalnih pumpi i solarnih panela ili o recikliranju već postojećih građevina, održiva arhitektura je kao savremena građevinska praksa postala veoma atraktivna širom planete. Porast ekološke svesti arhitekata utiče na revoluciju u pristupu prostoru, pa adaptacija radnog i životnog prostora nije više samo potreba podstaknuta manjkom resursa. Obnova postojećih napuštenih građevina postaje pitanje prestiža i pitanje razlikovanja u arhitektonskom izrazu. Jedan od takvih projekata jeste i kuća Rolf koja se nalazi u Utrehtu u Holandiji. Njen vlasnik je ujedno i njen autor.

Kuća Rolf je ambiciozan projekat transformacije i obnove garaže s kraja 19. veka u savremen spektakularan dom i radni prostor. Ono što je zaista zanimljivo i fascinantno kod ovog projekta jeste to što apsolutno sav materijal korišćen u adaptaciji garaže potiče od srušene poslovne zgrade koja se nalazila pored nje. Autor uspešno integriše materijale iz stare zgrade i gradi jedinstven prostorni oblik kao funkcionalno – estetičku simbiozu starog i novog koja dobija izraz nove prostorne organizacije i kompozicionog razmeštaja.

Prostor u prostoru
Definišući prostor u kontekstu dvojnosti spoljno – unutrašnje i korišćenje – namena, kreiran je ‘prostor u prostoru’ koji na poseban način stvara korelaciju spoljašnje školjke i unutrašnje praznine. Naime, prostorna kompozicija unutrašnjih elemenata je takva da se u centralnom delu prizemlja nalazi zatvoren prostor oko koga je moguće kretanje sa svih strana.

U prizemlju su smešteni dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i toilet, dok se na spratu nalaze spavaća i radna soba, soba za garderobu, kupatilo sa tuš kabinom i poseban deo za kupanje u kadi koji je potpuno otvoren i iz koga se pruža pogled na ceo enterijer. Kubične forme u potpunosti drvene materijalizacije i autentičnog duha dobijaju dubinu u karakteru pretapanja ravni prostorne organizacije koja je istovremeno odvojena od pozadine i stopljena sa njom.

Sobe na spratu povezuje koridor koji je jednim delom povezan sa zidom objekta, dok prizemlje po obodnim delovima ostaje potpuno slobodno. Ovakav koncept stvara doživljaj koji nadmašuje arhitektonsku lepotu razotkrivenu u erupciji prostora koji se raspršuje na gore i ostavlja okolo putanju za nesmetano kretanje.

Transformacija
Svest o odnosu međusobnih uticaja i uzajamne promenljivosti prostora i događaja svakako je prisutna kod autora, a ujedno i vlasnika ovog objekta. Njegovo viđenje odnosa izgrađenog prostora i događaja podrazumeva sposobnost događaja da izmeni prostor.

Naglašavajući taj potencijal transformacije, autor stvara mogućnost za rast i razvoj prostora kroz upisivanje novih značenja za koja taj prostor nije prvenstveno projektovan. Svojom idejom, umetničkim izrazom i arhitektonskim jezikom, arhitekta iz starog objekta prenosi mnogo više od same materijalizacije i na taj način stvara emotivni naboj koji se odražava i na posmatrača.

Svojom idejom, umetničkim izrazom i arhitektonskim jezikom arhitekta iz starog objekta prenosi mnogo više i na taj način stvara emotivni naboj koji se odražava i na posmatrača.

Ceo proces transformacije naglašava dijalog spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora jer se zapravo odvija u enterijeru, dok opna objekta nekadašnje garaže ostaje gotovo nepromenjena. Na zadnjem delu fasade postavljen je veliki stakleni panel koji uvodi fenomen transparentnosti nastale kao unutrašnje svojstvo, osvetljeno i prozirno polje koje predstavlja proširenu sferu percepcije unutra i spolja i ostvaruje fizičku razmenu sa okruženjem tako da granica izmedju arhitekture i konteksta nestaje.// ek Vesna Ravić- Više u EKO KUĆI No26

Autor uspešno  integriše materijal iz stare zgrade i gradi jedinstven prostorni oblik.

Prostorni koncept stvara doživljaj koji nadmašuje arhitektonsku lepotu razotkrivenu u erupciji prostora koji se raspršuje na gore.