nasa reklama

NOVI SJAJ STAROG STANA

Autori:
ARQUITECTURA EN MOVIMIENTO WORKSHOP
Objekat:
STAN
Lokacija:
POLANCO, MEKSIKO
Površina:
90
Fotografija:
RAFAEL GAMO

KORELACIJOM ESTETIKE I NAMENE I PRAVILNOM DISPOZICIJOM ELEMENATA, AUTOR JE OD NEUGLEDNOG ENTERIJERA STVORIO UDOBAN I INSPIRIŠUĆI PROSTOR KOJI REFLEKTUJE KARAKTER VLASNIKA, ALI I SAMOG MEKSIKO SITIJA – GRADA SA OČUVANOM TRADICIJOM UKLOPLJENOM U MODERNI NAČIN ŽIVOTA, GRADA KONTRASTA I MESTA SUSRETA DREVNE PROŠLOSTI I TURBULENTNE SADAŠNJOSTI.

Vodeći se time da proporcije i usklađenost volumena i prostora ne znače ništa ukoliko ne odgovaraju potrebama korisnika, autor je pre bilo kakve skice ili koncepta, mnogo vremena proveo u razgovoru sa vlasnikom stana, mladim grafičkim dizajnerom koji je želeo da karakter enterijera odražava njegov način života.

Efikasna preraspodela prostora kroz pažljivo planiran dizajn učinila je da se jedan tradicionalni prostor pretvori u savremeni studio/stan. Od starih pomoćnih prostorija napravljeni su novo kupatilo, kuhinja i prostor za ostavu. Cilj je bio povezivanje prostora nadovezivanjem jedne zone na drugu, pri čemu svaka zadržava sopstveni identitet.

Dijalog rustičnog i savremenog

Osnovna komponenta u stvaralačkom procesu ovog dela jeste iskrenost. Arhitekta se odlučio za neuobičajen pristup obnovi i nije se trudio da prikrije i „obuče“ konstrukciju, već je narativan utisak postigao smišljenim, precizno definisanim detaljima, materijalima i proporcijama. Uklonjen je završni sloj na zidovima, te je ostala jasno vidljiva konstrukcija od betonskih blokova.Ogoljeni zidovi daju više unikatnosti nego zid u bilo kojoj boji,a uklanjanjem ploča plafona, osim sto je postignuta veća visina, enterijer je postao življi i dinamičniji. Ovakvim pristupom promenjen je način percepcije plafona kao elementa koji je samo „krov“ enterijera, deo koji ga uokviruje, već je rezultat sveobuhvatnog arhitektonskog izraza.

Naizgled potpuno nespojive stvari stoje ravnopravno jedna pored druge, a upravo ta njihova nepodudarnost sugeriše iskrenost i sintetiše prostor. Uglačani betonski pod umiruje grubost blokova i savršeno se uklapa sa ručno izrađenim drvenim nameštajem, u čijem dizajnu dominiraju jasne i oštre linije . O maksimalnoj iskorišćenosti prostora, a istovremeno i o njegovom komforu i udobnosti, svedoči dizajn trpezarije. Kutak ispunjava klupa obložena plavim meblom i veliki sto sa masivnom drvenom tablom postavljenom na metalni nosač. Ovako moderan i sveden nameštaj i živopisni mural u odnosu sa neskrivenom konstrukcijom plafona naglašavaju likovnost dijaloga rustičnog i savremenog.

Svetlost i boja

Neosporan je uticaj boje u stvaranju različitih utisaka koji potenciraju pojedine oblike arhitektonske strukure i izazivaju osećaj sklada i harmonije. Pravilno primenjene i upotrebljene boje obogaćuju ovaj enterijer, postaju njegov integralni deo i direktno učestvuju u stvaranju estetske impresije. Preovlađujuća hromatska paleta je u zemljanim tonovima, sa egzotičnim akcentima intenzivnijih  boja. Drvo obojeno jarkim bojama kojim su obloženi stubovi, kao i šareni zid u trpezariji, unose vedrinu i optimizam i sasvim su primereni prostorijama u kojima se nalaze. U kupatilu, prostoru u kome preovlađuju mir i opuštenost, primenjen je mermer u svetlim tonovima, koji nosi  notu glamura i elegancije.

Budući da je osvetljenje veoma značajan faktor u  arhitekturi i da zapravo boje i arhitektonske forme žive i ostvaruju utisak tek pod uticajem svetlosti, arhitekta je itekako vodio računa o odnosu prirodnog i veštačkog svetla u kontekstu definisanja odnosa spoljašnjeg i unutrašnjeg. Velike površine zastakljenih otvora obezbeđuju optimalnu osunčanost i osvetljenost i povezuju enterijer sa prirodnim ambijentom. Osim što propuštaju svetlost i vizuelno povezuju unutrašnji i spoljašnji prostor, ovi veliki otvori značajno utiču i na definisanje arhitektonske kompozicije.

Reciklirani materijali

Održivost i upotreba prirodnih i recikliranih materijala odigrali su veliku ulogu  u stvaranju ovog arhitektonskog dela. Stubovi su obloženi obojenim recikliranim drvetom prikupljenim sa starih srušenih objekta, dok je pod u spavaćoj sobi napravljen od velikih dasaka kupljenih na aukciji, koje su potom isečene i spojene prema dizajnu autora. Taj lični stvaralački pečat evidentan je u svakoj prostoriji. Pored finansijskih prednosti, korišćenje recikliranih materijala utiče na zaštitu životne sredine time što se ne troši energija za izradu novih materijala, a enterijer dobija na autentičnosti i inspirativnosti.//ek VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No21